Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rodríguez na Vueltě odrážel útoky Contadora

Lagos de Covadonga (Španělsko) - Patnáctou horskou etapu cyklistické Vuelty vyhrál Španěl Antonio Piedra. Červený trikot pro celkového lídra si pohlídal další domácí jezdec Joaquim Rodríguez, který v závěrečném stoupání odrazil několik nástupů druhého Alberta Contadora.

Vedoucí muž Vuelty Rodríguez v 15. etapě čelil mnoha útokům Contadora
zdroj: EPA autor: Jose Manuel Vidal

Ve 186,7 km dlouhé etapě z La Robly na Lagos de Covadonga se vytvořila skupina uprchlíků přibližně na padesátém kilometru a postupně si vypracovala místy až čtvrthodinový náskok. Ve stoupáních na vrcholky pohoří Picos de Europa si ho udržela až do cíle, i když se roztrhala.

Při výšlapu na tradiční cíl ze 170 až do 1120 metrů nad mořem, kde místy cyklisté museli zdolávat až patnáctiprocentní stoupání, ostatním ujel domácí Piedra. Druhého krajana Rubéna Péreze za sebou nechal o 2:02 a lídry o bezmála deset minut.

Contador se při každé příležitosti pokoušel zaútočit na primát v celkovém pořadí, jenže Rodríguez všechny ataky odrazil a prokázal vynikající formu, díky které veze červený trikot už od pátého dne. Vedoucí dvojici si pohlídal i třetí Alejandro Valverde. Pohoršil si jen Brit Christopher Froome - jedna z hvězd letošní Tour nabrala ztrátu dalších 35 vteřin a na čelo už ztrácí přes minutu.

"Moje nohy byly ve skvělé formě, tak jsem toho využil," líčil v cíli překvapivý vítěz etapy. "Je to jedna z etap, na které nikdy nezapomenete, i když nevyhrajete. Ale když ano, nezáleží vůbec na tom, jak moc vítězství bolí," řekl Piedra. Contador se při každé příležitosti pokoušel zaútočit na primát v celkovém pořadí, jenže Rodríguez všechny ataky odrazil a prokázal vynikající formu, díky které veze červený trikot už od pátého dne.

Vedoucí dvojici si pohlídal i třetí Alejandro Valverde. Pohoršil si jen Brit Christopher Froome - jedna z hvězd letošní Tour nabrala ztrátu dalších 35 vteřin a na čelo už ztrácí přes minutu. "Dnes ráno jsem se necítil zrovna dobře, ale pak jsem si uvědomil, že spousta lidí na tom bude ještě hůř, a tak jsem to zkusil. Nikdy nevíte, kdy budou mít špatný den vaši soupeři," řekl v cíli třináctý Contador.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2012

Z jeho údajné slabosti měl radost Rodríguez. "Je štěstí, že se tak cítil, protože silnější útoky bych asi neustál. Opravdu jsem v kopci hodně trpěl. Úplně jsem to přestal počítat, kolikrát to zkusil? Dvaatřicetkrát? Jestli se zítra bude cítit lépe, bude to těžké," přiznal.

Roli favorita však na sebe nechtěl vzít ani Contador. "O Rodrígueze se nebojím. Je silnější než kdy jindy. Ale nikdy nemůžu nic vyhrát, když se o podobné úniky nebudu pokoušet. Budu bojovat do posledního metru," uvedl Španěl, který jede první Grand Tour od konce trestu za doping.

Zděněk Štybar dokončil etapu na 97. místě se ztrátou 21 minut, Raboň pět minut za ním byl 161. V celkovém pořadí klesl Štybar na 73. příčku a Raboň na 149. pozici.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články