Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Třináctou etapu Vuelty vyhrál v souboji uprchlíků Cummings

Ferrol (Španělsko) - Třináctou etapu cyklistické Vuelty vyhrál ve Ferrolu Brit Stephen Cummings, který ve skupině uprchlíků za sebou v závěru nechal o čtyři vteřiny Australana Camerona Meyera a domácího Juana Antonia Flechu. Prvenství v celkovém pořadí uhájil Španěl Joaquim Rodríguez před krajanem Albertem Contadorem a v sobotu pojede v červeném trikotu již devátý den.

Peloton na Vueltě
zdroj: Isifa/EPA

Po nervózním úvodu rovinaté etapy ze Santiaga de Compostela do Ferrolu přišel rozhodující únik sedmičky jezdců na 42. kilometru. Uprchlíci i přes nápor pelotonu udrželi až do cíle více než půlminutový náskok.

Nejprve se zdálo, že za etapovým prvenstvím směřuje Španěl Flecha, jenže jeho nástup šest kilometrů před cílem zachytil bývalý dráhař Cummings a s pohodlným náskokem nakonec zajistil stáji BMC druhý triumf v závodu. O ten první se postaral v neděli Philippe Gilbert.

"Byl to pro nás těžký rok, ale tohle je největší vítězství mé kariéry. Chtěl bych každému v týmu poděkovat za podporu, kterou jsem od nich měl i v těch horších časech. Dnes to bylo hodně náročné od začátku do konce," řekl v cíli Cummings. Britský cyklista nechtěl dopustit, aby ho s ostatními dohnal peloton. "Věděl jsem, že abych vyhrál, musíme se udržet sami a já si to budu muset vybojovat sám. V balíku totiž byla spousta rychlých závodníků. Takže jsem ve správnou chvíli zaútočil a nakopl to na plný plyn," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2012

Hlavní pole dojelo nakonec do cíle se ztrátou 40 vteřin, kterou si v konečném pořadí zapsali i oba čeští jezdci Zdeněk Štybar a František Raboň. Jezdci stáje Omega Pharma-Quick-Step dojeli na 64. a 121. příčce. V celkovém pořadí si Štybar polepšil na 57. a Raboň na 144. místo.

Celkový lídr Rodríguez se den po svém druhém letošním etapovém prvenství spíš trápil a svůj náskok 13 vteřin před Contadorem považuje za malý, přestože dnes soupeři nevyšel pokus o nástup. "Nečekal jsem, že to bude tak těžké. Náskok mám velmi malý, člověk jako Alberto může mít svůj den a dát na frak všem. Ale uvidíme," řekl deníku El País.

Výsledky cyklistické Vuelty

1. Cummings (Brit./BMC) 4:05:02,

2. Meyer (Austr./Orica),

3. Flecha (Šp./Sky) oba -4,

4. Clarke (Austr./Orica),

5. Gerdemann (Něm./RadioShack),

6. De Gendt (Belg./Vacansoleil) všichni -14,

7. Degenkolb (Něm./Argos),

8. Davis (Austr./Orica),

9. Swift (Brit./Sky),

10. Mondory (Fr./AG2R),

...64. Štybar,

…121. Raboň (oba ČR/Omega Pharma-Quick-Step) všichni -40.

Průběžné pořadí:

1. Rodríguez (Šp./Kaťuša) 48:56:17,

2. Contador (Šp./Saxo Bank) -13,

3. Froome (Brit./Sky) -51,

4. Valverde (Šp./Movistar) -1:20,

5. Gesink (Niz./Rabobank) -2:59,

6. Moreno (Šp./Kaťuša) -3:29,

7. Roche (Ir./AG2R) -4:22,

8. Talansky (USA/Garmin) -5:17,

9. Ten Dam -5:18,

10. Mollema (oba Niz./Rabobank) -6:01,

...57. Štybar -39:57,

…144. Raboň -1:17:51.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články