Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Cyklokrosovou šampionkou je popáté Vosová

Koksijde (Belgie) - Závod žen na mistrovství světa v cyklokrosu v belgickém Koksijde vyhrála favorizovaná Marianne Vosová. Čtyřiadvacetiletá Nizozemka získala již pátý titul. Na druhém místě dojela její krajanka Daphny van den Brandová před domácí závodnicí Sanne Cantovou. Češka Kateřina Nash skončila v belgickém písku osmá.

Obhájkyni bronzu z loňského šampionátu Nash příliš nevyšel start, ale postupně se posouvala vpřed. Kritickou chvilku hned během prvního z celkem pěti okruhů si naopak prožila jedna z hlavních favoritek na vítězství Katherine Comptonová z USA, která upadla.

Reakce Kateřiny Nash:

"Dneska to nebyl můj den. Já jsem neměla až zas tak špatný start, ale prostě bylo to (ze strany soupeřek) hodně agresivní... Ale já si myslím, že kdybych měla lepší nohy, tak se tam člověk dotáhne. Ten boj o to druhý třetí místo tam byl, ale bohužel v konci jsem na to neměla."

Hned od začátku bylo ale jasné, že na další titul po svých triumfech z let 2006, 2009, 2010 a 2011 má spadeno suverénka sezony Vosová, která se hned v průběhu prvního kola dostala do samostatného úniku, když setřásla Van den Brandovou, a začala navyšovat náskok, který po druhém kole činil již 22 vteřin.

Van den Brandová byla dlouho druhá, o dalších přibližně 20 sekund zpět se utvořila čtyřčlenná skupinka, v níž byla i Nash, ale v náročné písečné trati běhala delší úseky než její soupeřky a možná o to rychleji jí začaly ubývat síly. Místo ní se do hry o medaile vrátila stíhací jízdou Comptonová a zvýšením tempa přispěla i k dohnání Van den Brandové.

Vosová nakonec vyhrála s náskokem 37 vteřin a za ní zuřil boj o další cenné kovy. Stříbro nakonec ve finiši vydřela Van der Brandová, když na cílové rovince zaútočila zpoza Cantové. Ta už nezareagovala a místo toho si vychutnávala radost z bronzu. Nash dokončila závod se ztrátou minuty a 11 vteřin, hned za první desítkou dojela Pavla Havlíková.

Výsledky:

Ženy (14,79 km): 1. Vosová 41:04, 2. Van den Brandová (obě Niz.) -37, 3. Cantová (Bel.) -38, 4. Van Paassenová (Niz.) -49, 5. Comptonová (USA) -53, 6. Harrisová (Brit.) -1:03, 7. De Boerová (Niz) -1:05, 8. Nash (ČR) -1:11, 9. Achermannová (Švýc.) -1:12, 10. Chainelová-Lefevreová (Fr.) -1:54, 11. Havlíková -2:43, ...22. Mikulášková (obě ČR) -5:04.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články