Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Etapu na Galibier ovládl Schleck

Serre Chevalier (Francie) - Královskou alpskou etapu cyklistické Tour de France ovládl po samostatném úniku jeden z favoritů Andy Schleck z Lucemburska. Nejvýše položeným cílem v historii závodu v proslulém průsmyku Col du Galibier dnes projel po velkém sólu o 2:07 minuty před svým bratrem Fränkem. Žlutý trikot přesto udržel i v 18. etapě Francouz Thomas Voeckler, který skončil pátý 2:21 za vítězem. Celkově vede Voeckler před Andym Schleckem, který se za něj posunul ze čtvrtého místa, už jen o 15 sekund. Třetí je Fränk Schleck se ztrátou 1:05.

V závěrečném těžkém stoupání do lyžařského střediska Serre-Chevalier odpadl trojnásobný vítěz Tour Španěl Alberto Contador. Obhájce titulu neudržel tempo se Schleckovými pronásledovateli a obsadil v cíli 200,5 km dlouhé trasy 15. příčku o 3:50 za vítězem. V průběžném pořadí si pohoršil o jedno místo na sedmou pozici, za lídrem Tour zaostává o 4:44. Český cyklista Roman Kreuziger dojel do cíle se ztrátou 31 minut na 73. místě, celkově mu patří 112. příčka.

Šestadvacetiletý Andy Schleck zaútočil 60 km před cílem při druhém stoupání dne na Col d'Izoard. Předjel předchozí uprchlíky a neohroženě se řítil za třetím etapovým triumfem na Tour v kariéře po dvou loňských prvenstvích. "Měl jsem v hlavě, že nechci skončit v Paříži čtvrtý. Říkal jsem si, že budu riskovat. Buď, anebo," uvedl druhý muž celkového pořadí předchozích dvou ročníků Tour.

"Mám to v povaze, nebojím se porážek. I když mě bolí nohy, říkám si, že soupeři musí taky trpět, když mě chtějí dojet. Tenhle výsledek mě hodně nakopne. A možná už zítra budu ve žlutém! Chci ten dres, ale Thomas Voeckler všechny udivuje. Je to skvělý závod," prohlásil mladší ze Schlecků.

V pátek budou cyklisté stoupat na Col du Galibier znovu, tentokrát v průběhu etapy, cíl 109 km dlouhého úseku je v L'Alpe d'Huez. Voeckler pojede ve žlutém trikotu už jedenáctý den, i když si vytrpěl své. "Snažil jsem minimalizovat škody. Když (Schleck) zaútočil, nezkoušel jsem jet za ním. Soustředil jsem se na Evanse. V závěru jsem nemohl dýchat, vydal jsem se z posledních sil," uvedl francouzský hrdina závodu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články