Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Třináctou etapu TdF vyhrál Nor Hushovd, dál vede Voeckler

Lourdes (Francie) – Norský mistr světa Thor Hushovd vyhrál 13. etapu cyklistické Tour de France. Jezdec, který v úvodu závodu po triumfu svého týmu Garmin v časovce družstev jel týden ve žlutém trikotu lídra, měl nejvíce sil ve skupince uprchlíků. Po 152,5 km projel cílem v Lourdes před dvojicí Francouzů Davidem Moncoutiem a Jérémym Royem. Ten předtím jel více než 50 kilometrů v sólovém úniku a po druhé pyrenejské etapě vybojoval puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře.

Hlavní peloton se všemi favority dojel se ztrátou 7:37 minuty, celkové vedení opět uhájil domácí Thomas Voeckler. Roman Kreuziger přijel do cíle až s druhou velkou skupinou se ztrátou přes 22 minut na vítěze a celkově klesl na 119. místo. Pětadvacetiletý Čech si po závodě stěžoval především na bolavé zápěstí.

Roman Kreuziger:

"Asi to byla daň za to, jak jsem si ve čtvrtek dával. Večer mi to oteklo a dneska to dost bolelo. Na únik jsem se necítil, nebyl jsem dost silný."

Kreuziger ale stále doufá v etapový triumf. "Zítra je jedna z nejtěžších etap na Tour. Jestli se budu cítit dobře, něco zkusím nebo si vytipuju jeden den v Alpách a pokusím se vyhrát až tam," slíbil a připojil gratulaci vítěznému Hushovdovi: "Thor ukázal, proč má dres mistra světa. Umí zaspurtovat, jezdí dobře klasiky a je schopen za to vzít i v těžkých etapách. Fakt má teď skvělou formu," dodal rodák z Moravské Třebové.

Hushovd si liboval, že použil správnou strategii: "Nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál etapu Tour v horách. Jel jsem perfektně přes stoupák Aubisque, byl jsem silný v nížinách a celkově jsem takticky odjel dobrý závod," radoval se člen stáje Garmin-Cervélo.

Roy, kterého Hushovd s Moncoutiem předjeli až zhruba dva kilometry před cílem, po závodě jen těžko skrýval rozčarování. Podobná situace jej totiž potkala i o den dříve, kdy byl první na Tourmaletu, nyní zase jako první vystoupal na Aubisque, přesto únik nedotáhl. "Zklamání je příliš velké, bude těžké to strávit. Vím, že nejsem žádný veliký šampion. Musím dělat to,
co mi mé schopnosti dovolí. Zkusil jsem to, a stejně jsem selhal", litoval jezdec domácího týmu FDJ.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články