Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Contador zaútočil na Etně a vede Giro, Kreuziger je sedmý

Etna (Itálie) - Španělský favorit Alberto Contador se po zatím nejtěžší etapě s dojezdem na Etnu oblékl do růžového trikotu pro lídra Giro d'Italia, který bude chtít po zbývající dva týdny udržet. Při táhlém stoupání na nejvyšší činnou sopku v Evropě mu vyšel rozhodující útok sedm kilometrů před cílem a po sólové jízdě slavil triumf. Roman Kreuziger přijel na pátém místě v pětičlenné skupince se ztrátou 50 sekund na Contadora a celkově si polepšil na sedmou příčku. Osmadvacetiletý Contador patří k největším hvězdám pelotonu, na kontě má už tři triumfy z Tour de France, jeden ze španělské Vuelty a jeden z Gira.

I když má starosti s dopingovým skandálem a až během léta se dozví verdikt sportovní arbitráže CAS, zda přece jen nebude dodatečně potrestán za loňský nález zakázaného clenbuterolu, na Giro si přijel pro celkové vítězství a dnes k němu vykročil.

Při druhém dnešním stoupání na Etnu se opřel do pedálů 6,7 km před cílem ve výšce 1890 metrů a kilometr a půl před páskou setřásl i posledního rivala Josého Rujana z Venezuely. Spolu s Kreuzigrem byli ve skupině pronásledovatelů ještě další italští favorité Stefano Garzelli a Vincenzo Nibali.

Contador má díky dvacetisekundové bonifikaci za svůj první letošní vavřín náskok v průběžném pořadí už 59 vteřin, Kreuziger je sedmý a má manko 1:41 minuty. V pondělí je na Giru volný den, peloton se ještě dnes večer letecky přesune do Pescary. Úterní desátá etapa bude po prvních těžkých kopcích Gira znovu rovinatější.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články