Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Španělská cyklistická federace: Contador může závodit

Madrid - Španělská cyklistická federace nepotrestá Alberta Contadora za pozitivní nález na clenbuterol během loňské Tour de France. Trojnásobný vítěz Tour uspěl se svým odvoláním proti ročnímu zastavení činnosti, které mu svaz udělil před třemi týdny, a může závodit. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) má nicméně měsíc a Světová antidopingová agentura (WADA) dalších 21 dnů na to, aby osvobozující verdikt napadly.

"Spravedlnosti bylo učiněno zadost," řekl Contadorův právník Andy Ramos. "Dostali jsme spis a Alberto může závodit. UCI si teď všechno prostuduje, ale z našeho pohledu tam není nic, proti čemu by se mohla odvolat. Doufáme, že se UCI neodvolá," dodal Ramos před budovou španělské federace.

Osmadvacetiletý Contador vždy popíral, že by dopoval. Svou obranu postavil na tom, že se mu zakázaný clenbuterol dostal do těla z masa, které mu dovezli přátelé ze Španělska.

S tímto svým tvrzením zpočátku neuspěl a národní federace 26. ledna oznámila, že mu na rok zastavuje činnost. Díky dnešnímu osvobozujícímu rozsudku však může Contador, považovaný za nejlepšího cyklistu současnosti, okamžitě závodit. V dresu svého nového týmu Saxo Bank se tak nejspíš už ve středu postaví na start závodu Kolem Algarve, kde si odbude svou premiéru v Contadorově bývalé stáji Astana český jezdec Roman Kreuziger.

Rozhodl bod 296

Podle španělských médií přehodnotila disciplinární komise svazu svůj původní verdikt na základě bodu 296 v pravidlech UCI, podle nějž může být sportovec osvobozen, pokud prokáže, že se mu zakázaná látka dostala do těla nedopatřením a nedošlo z jeho strany k podvodu ani nedbalosti. Pomohlo prý také to, že se WADA loni neodvolala proti osvobození německého stolního tenisty Dmitrije Ovtcharova, jenž měl také pozitivní test na clenbuterol. Mistr Evropy z Ostravy tehdy uspěl u národního svazu se stejnou obranou jako Contador, tedy že se mu látka dostala do těla z masa, a to během pobytu v Číně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články