Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Cyklokrosařka Nashová získala na MS bronz

St. Wendel - Česká cyklokrosařka Kateřina Nashová vybojovala na mistrovství světa v Sankt Wendelu bronzovou medaili. Vítězkou se stala potřetí za sebou Nizozemka Marianne Vosová, druhá skončila Američanka Katherine Comptonová, která měla na Nashovou v cíli k dobru tři vteřiny. Trojice pozdějších medailistek ujela zbytku pelotonu již v třetím kole a od té doby zvyšovala náskok, přestože se je snažila dohnat legendární Němka Hanka Kupfernagelová. V posledním kole nastoupila Vosová a při jízdě za svým čtvrtým titulem nedala soupeřkám šanci - zvítězila o 17 sekund.

Nashová se však přesto na svém druhém cyklokrosovém MS mohla radovat z bronzu, který jí před rokem v Táboře těsně o jedno místo unikl. Česká reprezentantka sice v závěru nestačila na suverénku sezony a vedoucí ženu žebříčku UCI Comptonovou, ale to nemohlo nijak otupit její radost v cílové rovince. "Jsem hrozně spokojená, jestli bylo na víc nebo nebylo, o tom teď nijak nepřemýšlím. V posledním kole, které bylo rozhodující, občas nějaká malá chybička byla, ale byla jsem tam celou dobu a vyjela si medaili, což je přesně to, co jsem chtěla," řekla Nashová krátce po vyhlášení vítězů.

“Já jsem naprosto spokojená s bronzovou medailí, potvrdila Nashová, s tím že dnešní výkon byl jejím maximem. Zároveň dodala, že závěr závodu dojížděla ve velmi rychlé společnosti. “Ostatním závodnicím dodávalo sebevědomí, že už takto velké podniky vyhrály,“ myslí si o své konkurenci česká reprezentantka.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v cyklokrosu - závod žen

Třiatřicetiletá Nashová odstartovala po boku dalších favoritek z první řady, přičemž domácí Kupfernagelová vyrazila ihned dopředu, ale po odjetí prvního kola vedla Nizozemka Sanne van Paassenová. Nashová byla ve vedoucí skupince pátá. Po druhém okruhu už byla česká zástupkyně v první čtyřce, za níž těsně zaostávala Kupfernagelová.

Dramatický závěr nejlépe zvládla Nizozemka

V průběhu třetího kola přišel rozhodující nástup tria Comptonová, Nashová, Vosová, jež mělo na konci okruhu náskok 14 vteřin, po čtvrtém kole z celkových šesti dokonce již 20 vteřin před Kupfernagelovou. Ten nakonec vydržel i do cíle, kam čtyřnásobná světová šampionka dojela se ztrátou 42 vteřin na první Vosovou a teprve podruhé v historii světových šampionátů, sahající do roku 2000, se nedostala na stupně vítězů.

"Chtěla jsem se od začátku držet vpředu, což je nejlepší a nejjednodušší taktika, které se držet," řekl s úsměvem Vosová na tiskové konferenci. "Měla jsem tam několik pádů, takže v těch závěrečných kolech jsem byla hlavně ráda, že se chvilku držím v sedle. A v tom posledním kole, když jsem cítila, že Kathie ani Kateřina nejsou za mnou, tak jsem věřila, že by to mohlo vyjít. Můj náskok se navyšoval a pak už jsem se jen snažila vydržet to tempo až do cíle," popsala Vosová.

Comptonová musí na první cyklokrosový titul světové šampionky nadále čekat. "Chtěla jsem tento rok konečně vyhrát, ale Marianne byla ke konci rychlejší, tak to prostě je. Je to pro mě těžký den," netajila Američanka své zklamání. Špatně si nevedla vedle Nashové ani Pavla Havlíková, která skončila ve startovním poli čítajícím celkem 46 závodnic třináctá. Poslední z Češek, teprve sedmnáctiletá Martina Mikulášková, dojela na 29. místě.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články