Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na Tour 2011 budou čtyři etapy s cílem na vrcholu

Paříž - Cyklisty na Tour de France 2011 čekají čtyři etapy s cílem na vrcholu, což je nejvíc za poslední léta. Stoleté výročí od prvního přejezdu Galibieru má oslavit právě dojezd na tento slavný alpský průsmyk, druhý finiš v Alpách obstará Alp d'Huez. Další dvě vrcholové etapy skončí na pyrenejských kopcích Luz-Ardiden a Plateau de Beille. Trasa 98. ročníku, kterou dnes představili organizátoři v pařížském Kongresovém paláci, je šita na míru trojnásobnému vítězi Albertu Contadorovi. Účast nejlepšího vrchaře světového pelotonu v příštím ročníku Tour však není jistá, neboť je v současnosti suspendován kvůli pozitivnímu dopingovému testu na clenbuterol právě z letošní Tour. Proto se Španěl prezentace nezúčastnil.

Na rozdíl od letoška, kdy byly na programu nejtěžší etapy v Pyrenejích a Alpy nabídly relativně lehčí trasy, by právě Alpy měly příští rok rozhodovat o celkovém triumfu. Třetí týden tak nabídne poprvé v historii dojezd na Galibier, jenž se 100 let po své premiéře na Tour stane nejvyšším cílem v historii (2 645 metrů).

Dalším vrcholem bude třetí etapa od konce v pátek 22. července, kde po dalším přejezdu Galibieru čeká na jezdce slavných 21 vlásenek k lyžařskému středisku Alpe d'Huez. V sobotu pak následuje převážně rovinatá časovka kolem Grenoblu o délce 41 km, která by měla definitivně rozhodnout o majiteli žlutého trikotu před tradičním dojezdem na pařížská Champs-Elysées.


Tour začne 2. července první etapou v regionu Vendée na pobřeží Atlantského oceánu a skončí 24. července ve francouzské metropoli. Cyklisté během tří týdnů absolvují 3 471 kilometrů, ve dvou etapách navštíví Itálii a čeká je celkem 23 přejezdů horských průsmyků, o dva méně než letos. Na odměny jezdům je připraveno 3,2 milionu eur, vítěze čeká 450 000.

Soubory ke stažení:

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články