Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Špotáková zaútočí na pátý triumf v Diamantové lize

Curych/Praha - Barbora Špotáková chce ve čtvrtek v Curychu urvat páté vítězství v Diamantové lize. Na mítinku Weltklasse se představí i dalších pět českých atletů. Finále prestižního seriálu čeká oštěpaře Jakuba Vadlejcha, tyčkaře Jana Kudličku, mílaře Jakuba Holušu a čtvrtkaře Pavla Masláka. Ve vloženém závodu na 400 metrů překážek poběží Zuzana Hejnová. Program v Curychu začíná v 19:10. O vítězích zbývajících šestnácti diamantových disciplín se rozhodne při druhém finálovém mítinku 1. září v Bruselu. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 20:00.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

V Curychu se budou rozdělovat diamanty v šestnácti disciplínách. Na rozdíl od předchozích let nehrají výsledky z předchozích mítinků žádnou roli. Vítěz finálového závodu bude zároveň vítězem celé Diamantové ligy.

Světovou rekordmanku Špotákovou čeká další duel s olympijskou vítězkou Sarou Kolakovou z Chorvatska, která na MS v Londýně skončila čtvrtá. Čínské oštěpařky, jež za Špotákovou získaly další světové medaile, v Curychu závodit nebudou.

Česká oštěpařka chce pozitivně zakončit sezonu, ve které se po deseti letech vrátila na světový trůn. Věří, že by se mohla přiblížit sezonnímu maximu 68,26 metru z mítinku Diamantové ligy v Londýně. "I když Curych není můj úplně nejoblíbenější stadion. Nehážu tam nikdy žádný dálky. V Bruselu jsem vždycky hodila dál, když bylo finále tam," řekla.

Vicemistr světa Vadlejch se opět utká s německými hvězdami Johannesem Vetterem a Thomasem Röhlem. Devadesátimetrové hody z posledních týdnů pasují do role favorita světového šampiona Vettera.

Tyčkař Kudlička si může spravit chuť po nevydařené kvalifikaci na mistrovství světa. O osmé vítězství v Diamantové lize za sebou bude usilovat Francouz Renaud Lavillenie, jediný atlet, který ovládl všech sedm dosavadních ročníků tohoto atletického seriálu. Favoritem je ale mistr světa Sam Kendricks z USA, který vyhrál deset závodů za sebou.

Další měření sil s keňskou převahou absolvuje pátý muž z patnáctistovky na MS Holuša. Vedle Afričanů se v Curychu představí také evropský šampion a bronzový medailista z Londýna Filip Ingebrigtsen z Norska.

Jakub Holuša
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

Se světovou špičkou se po vyřazení v semifinále mistrovství světa utká čtvrtkař Maslák. V Curychu bude chybět mistr světa a světový rekordman Wayde van Niekerk z JAR, který kvůli problémům se zády předčasně ukončil sezonu. Favoritem bude Isaac Makwala z Botswany, kterého na MS kvůli karanténě nepustili na start finále čtvrtky.

Na vítězství z Birminghamu bude chtít navázat Hejnová. Dvojnásobnou mistryni světa tentokrát čeká duel hlavně s evropskými soupeřkami, jedinou mimoevropskou závodnicí je Jihoafričanka Wenda Nelová. "Věřím tomu, že potvrdím roli nejlepší Evropanky, chtěla bych zaběhnout svoje sezonní maximum. Myslím, že formu pořád mám," řekla česká rekordmanka. Ženské finále na 400 metrů překážek se uskuteční v Bruselu.

Poslední závod na dráze před odchodem na silnici má před sebou čtyřnásobný olympijský vítěz Mo Farah. Britský vytrvalec se na pětce utká s přemožitelem z mistrovství světa v Londýně Muktarem Edrisem z Etiopie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články