Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Diamantová liga na startu. V Dauhá a Šanghaji budou závodit i Češi

Dauhá - Úvodní podnik Diamantové ligy hostí katarské Dauhá a v neděli se seriál přesune do čínské Šanghaje. Oba závody slibují několik taháků, na startu jsou také Češi. V Dauhá bude házet oštěpař Vítězslav Veselý, do Číny odjeli výškař Jaroslav Bába, osmistovkařka Lenka Masná a mílař Jakub Holuša. Jamajský sprinter Usain Bolt čeká na start na Zlaté tretře, první závod roku poběží jeho americký sok Justin Gatlin. Přímé přenosy z obou úvodních dílů Diamantové ligy odvysílá ČT sport a náš web.

Veselý může na úvod sezony navázat na své kolegy ze skupiny Jana Železného, jež se na soustředění v Jihoafrické republice dobře připravila. Petr Frydrych totiž vede světové tabulky výkonem 85,52 metru, jeho týmový parťák Jakub Vadlejch je hned za ním za 85,13 metru. To se ale může změnit, neboť Veselého soupeřem budou mimo jiné i Fin Tero Pitkämäki či jeho krajan Antti Ruuskanen.

Český oštěpař má podle svých slov za sebou nejlepší přípravu za poslední roky, v teple strávil tři měsíce. V dobrém stavu je i jeho koleno, s kterým má skoro dva roky potíže. "Mohl jsem odtrénovat mnohem kvalitněji než loni, tak doufám, že se to nějak projeví na závodech," věří mistr světa Veselý. "Příprava byla dobrá, ale musím se s tím srovnat i v závodu," upozornil dvojnásobný vítěz lukrativního seriálu.

Diamantová liga

Atletický seriál má tradičně 14 závodů, každý z nich má pro atlety dotaci ve výši 480 000 dolarů (zhruba 11,5 milionu korun). První tři z každé disciplíny dostanou 4, 2, a 1 bod, ve finále v Curychu a Bruselu bude hodnocení dvojnásobné. Pro celkového vítěze je připraven diamant a 40 000 dolarů. Celkem má Diamantová liga vyčleněno na prize money 8 000 000 dolarů, tedy téměř 200 milionů korun.

V Dauhá bude závodit třináct olympijských vítězů a deset úřadujících mistrů světa, mezi největší hvězdy patří kromě Gatlina také trojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa Allyson Felixová z USA. Ve startovní listině je famózní britský běžec Mo Farah, který nastoupí do závodu na 3000 metrů, naopak kvůli menšímu zranění chybí světový rekordman ve skoku o tyči Renaud Lavillenie z Francie.

V neděli bude mít česká atletika větší zastoupení, sledovaný bude zejména výkon Holuši, halového mistra Evropy. Jeho konkurenty budou hlavně Keňané Silas Kiplagat, Nixon Kiplimo Chepseba a Ronald Kwemoi, kteří všichni umějí patnáctistovku pod 3:30. Holuša chce limit na MS do Pekingu 3:36,20 minuty. V případě Masné má požadované kritérium hodnotu 2:01,00 minuty.

Do Šanghaje naopak neodletěly dvě největší české atletické hvězdy, které zahájí sezonu později. Překážkářka Zuzana Hejnová, jež překvapivě prohrála na mítinku v Sušici přímý souboj na 300 metrů překážek s Denisou Rosolovou, ani oštěpařka Barbora Špotáková, která se loni rozešla s koučem Železným a od letošní sezony připravuje sama.

A právě oštěp zažije v Šanghaji návrat jiné oštěpařské maminky Christiny Obergföllové z Německa, která bude závodit jedenáct měsíců po porodu a jejíž soupeřkou bude mimo jiné i matka dvojčat Maria Abakumovová z Ruska. Ta už se letos na start postavila a přehodila těsně 60 metrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Atletická sezona začíná. Diamantová liga startuje v Šanghaji a Dauhá

Program Diamantové ligy:

15. května - Dauhá, 17. května - Šanghaj, 30. května - Eugene, 4. června - Řím, 7. června - Birmingham, 11. června - Oslo, 13. června - New York, 4. července - Paříž, 9. července - Lausanne, 17. července - Monako, 24.-25. července - Londýn, 30. července - Stockholm, 3. září - Curych, 11. září - Brusel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články