Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Oštěpař Veselý vyhrál Diamantovou ligu v Dauhá

Dauhá - Český oštěpař Vítězslav Veselý vyhrál úvodní závod Diamantové ligy v katarském Dauhá, a úspěšně tak zahájil obhajobu celkového vítězství v prestižním seriálu. Mistr Evropy předvedl ve třetí sérii hod dlouhý 85,09 metru a porazil soupeře z absolutní světové špičky. Druhý skončil lídr letošních tabulek Fin Tero Pitkämäki výkonem 82,18, třetí byl Nor Andreas Thorkildsen (81,51), dvojnásobný olympijský vítěz. Úvodní mítink přinesl také jedenáct nejlepších letošních výkonů na světě. K vrcholům patřila zejména ženská dálka, v níž tři atletky přeskočily sedm metrů a vítězná Američanka Brittney Reeseová zazářila výkonem 725 cm.

Oštěpař Veselý
zdroj: ISIFA

Veselý začal svou soutěž nepovedeným pokusem a přešlapem, ale v druhé sérii se dostal do průběžného vedení hodem 81,78. Ve třetím kole všem soupeřům definitivně utekl a výkonem za 85 metrů se zařadil na páté místo letošních tabulek. Po čtvrtém nepovedeném pokusu další dva vynechal, ale nikdo ze soupeřů už ho neohrozil. "Jsem rád, že to takhle dopadlo," ulevil si Veselý. Do dějiště totiž přiletěl neplánovaně o den později a na hotel dorazil ve tři hodiny ráno před závodem. "Navíc jsem trochu cítil achilovku, tak jsem radši dva hody vynechal," prohlásil Veselý.

Jeho nejlepší hod prý nebyl zdaleka ideální. "Což potvrzuje, že mám dobrou formu a můžu myslel na daleko lepší výkony," věřil český oštěpař. "Já jsem cítil, že bych mohl ještě přidat nějaké metry. Dnes se hledali všichni, navíc mi neseděl tvrdý povrch," uvedl Veselý, kterého nyní čeká dvojstart v Číně na mítincích v Šanghaji a Pekingu.

Reeseová předvedla v dálkařském sektoru nejlepší výkon od roku 2004 a přes magických sedm metrů se dostaly ještě Blessing Okagbareová z Nigérie (714) a Janay Deloachová Soukupová z USA (708). O další světová maxima se postarali americký koulař Ryan Whiting (22,28), v bězích na 1 500 metrů Švédka Abeba Aregawiová (3:56,60) a Keňan Asbel Kiprop (3:31,13), chorvatská diskařka Sandra Perkovičová (68,23) či keňský osmistovkař David Rudisha (1:43,87).

Letošní světové tabulky přepsali také překážkářka Dawn Harperová-Nelsonová z USA (12,60), řecký tyčkař Konstantinos Filippidis (582), který na pokusy porazil Němce Malteho Mohra, v závodu na 400 metrů Amantie Montshoová z Botswany (49,88), na 3 000 metrů překážek Keňanka Lidya Chepkuruiová (9:13,75) a na hladké trojce Etiopan Hagos Gebrhiwet (7:30,36).

Sprinterskou stovku vyhrál Američan Justin Gatlin za 9,97 sekundy a byl o 12 setin rychlejší než Jamajčan Usain Bolt ve středu v jeho prvním startu v sezoně. V Dauhá se dostali i další dva sprinteři pod deset sekund, druhý byl Američan Michael Rodgers (9,99) a třetí Jamajčan Nesta Carter (9,99)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články