Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Klučinová vyhrála kladenský sedmiboj a vyrovnala český rekord

Kladno - Eliška Klučinová vyrovnala na mezinárodním vícebojařském mítinku v Kladně český rekord v sedmiboji. Dvaadvacetiletá atletka zvítězila výkonem 6 268 bodů, jímž vyrovnala dosavadní maximum Zuzany Lajbnerové z roku 1988. K překonání národního rekordu potřebovala běžet závěrečnou osmistovku o šest setin rychleji, než byl její pátý osobní rekord v kladenském sedmiboji 2:15,85 minuty. Vítězem desetiboje se stal Olexej Kasjanov, získal 8 381 bodů.

"Absolutně jsem to nečekala a na ten rekord radši vůbec nemyslela. Chtěla jsem útočit maximálně na hranici 6 100 bodů, ale tohle je opravdu neuvěřitelné," uvedla v cíli Klučinová.

Klučinová si připsala několik cenných skalpů. Druhou Rusku Marinu Gončarovovou porazila o 86 bodů, na dalších místech se seřadily favoritky z Ukrajiny Ludmila Josypenková (6142) a Hanna Melničenková, až pátá byla Polka Karolina Tyminská (5981). Sedmá skončila druhá nejlepší Češka ve startovním poli Jana Korešová (5737).

Je nám líto, video expirovalo.
Klučinová vyhrála sedmiboj v Kladně

Klučinová si vytvořila pět osobních rekordů

Během dvou dnů na Sletišti si kladenská závodnice vytvořila osobní rekordy v běhu na 100 metrů překážek (14,17), ve skoku vysokém (181), v dálce (618), oštěpu (50,75) a na osmistovce. V kouli zaostala za svým nejlepším výkonem jen o centimetr, na dvoustovce o osm setin. Pouhých šest setin na osmistovce, které jí k rekordu chyběly, ji vůbec nemrzelo. "Já jsem opravdu běžela na maximum, na krev, víc už bych nedala," prohlásila Klučinová.

Její dosavadní osobní rekord z loňského mistrovství Evropy do 22 let měl hodnotu 6 015 bodů, své maximum si tak Klučinová vylepšila o nevídaných 253 bodů. Dosud až sedmá žena české historie je aktuálně čtvrtou sedmibojařkou v letošních světových tabulkách.


Smolnému závodu desetibojařů kraloval Kasjanov

Vítězný Ukrajinec Kasjanov nasbíral 8 381 bodů, čímž vyrovnal třetí letošní nejlepší výkon na světě a potvrdil po výpadcích několika dalších hvězd roli favorita. Druhý skončil po skvělém druhém dni Rus Alexej Drozdov, který získal o 135 bodů méně než vítěz. Třetí místo nečekaně obsadil Kanaďan Jamie Adjetey-Nelson (8 239), který si zlepšil osobní rekord o 410 bodů. Až čtvrtý skončil dvojnásobný kladenský vítěz Maurice Smith z Jamajky, který se po celý desetiboj potýkal s lehkým zraněním; nasbíral 8 186 bodů. Přes magickou osmitisícovou hranici se dostalo šest desetibojařů.

Z desetiboje v Kladně hned v první úterní disciplíně běhu na 100 metrů odstoupily kvůli zranění dvě největší hvězdy Američan Bryan Clay a světový rekordman Roman Šebrle. Vedle nich odstoupil i další adept na přední umístění Kazach Dmitrij Karpov. Celkem závod z různých důvodů nedokončilo jedenáct závodníků. Nejlepším z Čechů byl na jedenáctém místě Pavel Baar výkonem 7 544 bodů.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články