Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jihoafrický svaz: Lékaři start Semenyaové na MS nedoporučovali

Pretoria - Šéf jihoafrického atletického svazu Leonard Chuene poprvé veřejně přiznal, že osmistovkařka Caster Semenyaová se podrobila testu pohlaví už před mistrovstvím světa a ve své zemi. Připustil také, že národní federace nedbala doporučení vlastních lékařů i světového svazu IAAF, aby nenechala pozdější mistryni světa v Berlíně startovat. Chuene se zároveň omluvil, že dosud tyto okolnosti popíral. Činil tak prý v zájmu Semenyaové, aby chránil její soukromí.

"Test byl proveden už 7. srpna v pretorijské nemocnici na doporučení svazového lékaře. Výsledky ale ještě nejsou známé," uvedl Chuene. Nedokázal ale říct, zda atletka o charakteru testu věděla. Její nominaci na šampionát rovněž vysvětlil snahou neublížit Semenyaové. "Nechtěl jsem ji zastavit jen na základě nějakých spekulací. Kdybychom tomu děvčeti nedovolili startovat, okradli bychom ji o medaili a vnukli jí přesvědčení, že není normální," dodal. Chuene při svém doznání před domácími médii také obvinil IAAF, že porušila atletčina práva a soukromí. "Veřejně ji jmenovala. Zradila ji," dodal.

Na veřejnost se kauza dostala jen několik hodin před finále osmistovky na MS, ve kterém pak Semenyaová deklasovala konkurenci a vyhrála v osobním rekordu 1:55,45. IAAF kvůli jejímu mužskému vzezření, hlubokému hlasu i závratnému výkonnostnímu skoku nařídila provést test pohlaví, o jehož výsledku a případných důsledcích bude informovat až v listopadu. V médiích se už objevily nepotvrzené spekulace, že osmnáctiletá Semenyaová má mužské i ženské pohlavní orgány.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články