Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Brusel hostí závěrečný díl atletické Zlaté ligy

Brusel - Poslední vítězný krok zbývá udělat třem atletům, aby měli nárok na poměrný podíl z odměny milion dolarů. Závěrečný díl atletické Zlaté ligy hostí dnes večer Brusel, kde budou usilovat o šestou výhru ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, etiopský vytrvalec Keninesa Bekele a čtyřstovkařka Sanya Richardsová z USA. Podle papírových předpokladů mají velké šance na úspěch. Na startovní listině jsou také český oštěpař Petr Frydrych a překážkář Petr Svoboda.

Brusel přinese několik taháků. Především poběží fenomenální Jamajčan Usain Bolt, který dal tentokrát přednost dvoustovce. Sešlo tak z jediného plánovaného odvetného souboje za mistrovství světa v Berlíně s Američanem Tysonem Gayem, který hlavně kvůli bolavým tříslům nechce běžet zatáčku a představí se na poloviční trati proti dalšímu skvělému jamajskému sprinterovi Asafu Powellovi.

Bolt předem upozornil, že je po dlouhé sezoně unavený a jen těžko bude atakovat fantastický čas z Berlína, kde běžel dvoustovku za 19,19 sekundy. Chce překonat alespoň rekord Stadionu krále Baudouina, který drží tři roky Gay výkonem 19,79 sekundy. "Moje tělo je už trochu unavené, ale zase tak špatné to nebude," prohlásil Bolt, kvůli němuž je kapacita stadionu 50 tisíc diváků beznadějně vyprodána.

Bolt se vzdává, rekordy se očekávají od ostatních

Při tradičním Memoriálu Van Dammeho se přesto dají očekávat útoky na rekordy. Výbornou formu v závěru sezony má Isinbajevová, která skočila minulý týden v Curychu 506 cm. Bez šance není ani chorvatská výškařka Blanka Vlašičová, která v pondělí na mítinku v Záhřebu skočila 208 cm a o rekordních 210 cm se pokoušela. Pokus o nejlepší světový čas na netradiční trati 2000 m ohlásila Gelete Burkaová z Etiopie, organizátoři přichystali také pokus Keňanů o nejlepší čas ve štafetě na 4x1500 metrů.

Hodně bude záležet na počasí, neboť předpověď není úplně příznivá. Občas má sprchnout, foukat vítr a teploty by se měly pohybovat kolem 17 stupňů Celsia. Zatímco zima vadí zejména sprinterům, vítr by mohl zničit šance Isinbajevové, která na MS v Berlíně neskočila základ, ale minulý týden potvrdila svou výjimečnost. V Bruselu před pěti lety už světový rekord skočila a před dvěma sezonami se o jackpot podělila s další letošní adeptkou Richardsovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články