Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Oštěpařka Špotáková míří do Berlína v roli obhájkyně

Praha - Poprvé v kariéře bude Barbora Špotáková na světové scéně v roli obhájkyně titulu. Na nadcházejícím mistrovství světa v Berlíně bude hájit roli nejlepší oštěpařky planety, jež si přivlastnila před dvěma lety v Ósace. V přípravě nejlepší české atletce vyšlo všechno podle plánu, i proto si věří na hranici extratřídy 70 metrů. "Bez toho bych tam nemusela ani jezdit," řekla dnes novinářům v Praze světová rekordmanka.

Až 18. srpna nastoupí k finále na Olympijském stadionu v Berlíně, bude to bez tří dnů přesně rok od jejího památného loňského finále olympiády v Pekingu. Přitom by měla bojovat s týmiž soupeřkami, včetně Rusky Marie Abakumovové, kterou v Pekingu posledním pokusem slavně přehodila. Úspěšné české atletce v případě berlínského mistrovství naštěstí odpadají potíže s aklimatizací, které ji trápily v Ósace a Pekingu.

S technikou jí pomáhal Železný 

V přípravě, hlavně s technikou, Špotákové pomohl světový rekordman Jan Železný. "K prvnímu házení měl docela hodně připomínek, měla jsem ale po silové přípravě, což se technika trochu rozhodí. Proto jsem ho požádala, aby mi trochu na tréninku pomohl, aby mě srovnal, a já si uvědomila pár důležitých věcí," popisovala. "Na druhém házení už byl víc spokojený, chytla jsem se a pak mě už jen chválil," pochlubila se.

Pro Špotákovou je však Berlín důležitý především proto, že poprvé pojede na vrcholnou akci v roli obhájkyně. "V tom je obrovský rozdíl. V minulých letech byla mojí motivací dravost porazit soupeřky, letos je to jiné. Párkrát jsem i prohrála, nejsem suverénní, ale moje výsledky jsou konzistentní," uvedla. Je sice už trochu nervózní, ale to považuje za pozitivní. "Navíc když tam přijedu jako obhájkyně, tak se budou bát víc moje soupeřky," dodala.

"Chci ukázat, že česká holka umí házet lépe než Němky" 

Na závody se moc těší i proto, že v Německu je vždy výborná atmosféra. "Němci atletice rozumí, kulisa bude úžasná," prohlásila Špotáková. Aby tomu i sama pomohla, se svým přítelem Lukášem zorganizovala zájezd autobusem pro zhruba šedesátku kamarádů. Přesto budou mít německé oštěpařky daleko větší podporu. "Ale já chci Němcům ukázat, že česká holka umí házet oštěpem lépe než Němky," narážela na Christinu Obergföllovou, největší domácí adeptku na zlato.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články