Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šebrlemu vyšla v Götzisu jen dálka a je pátý

Götzis (Rakousko) - Roman Šebrle má po prvním dnu desetiboje v rakouském Götzisu 4257 bodů a figuruje po pěti disciplínách na pátém místě. Světový rekordman se zaskvěl zejména ve skoku dalekém, ale v ostatních disciplínách trochu zaostal za očekáváním a podle papírových předpokladů by měl atakovat hranici 8400 bodů. Vede Ukrajinec Olexej Kasjanov, který má o 204 bodů více.

Soutěžím v Mekce vícebojů zatím vládnou ukrajinští závodníci. Kromě Kasjanova vede závod žen Ludmila Josypenková, za ní je její krajanka Hanna Melnyčenková a na třetím místě je jejich krajanka Natalia Dobryňská, olympijská vítězka z Pekingu. Mezi muži je v poločasu klání druhý Američan Trey Hardee (4391), třetí nečekaně jednadvacetiletý Němec Michael Schrader (4341), který skočil do dálky 805 cm.

Šebrle prokázal nedlouho před desetibojem v Götzisu nárůst formy, což se dnes projevilo zejména ve druhé disciplíně, v níž předvedl 786 centimetrů - nejlepší dálkařský výkon od mistrovství světa v roce 2005 v Helsinkách. Naopak absolutní krach prožil ve výšce, výkon 194 cm je nejhorší za posledních 14 let. "Byla to větrná loterie," prohlásil po nezdaru Šebrle.

Krach ve výšce zhatil šance na dobrý výsledek

Ostatní výkony ho celkem potěšily. "Je trochu vidět, že ještě nemám vyladěnou formu a ještě to musí dozrát technicky, ale fyzicky na to mám," uvedl. Šebrle ví, že rychlý už nikdy nebude. "Ale těch 14 setin ještě můžu stáhnout," věří v čas rovných 11 sekund na stovce. Skvělou dálku trochu očekával i proto, že minulý víkend při extralize skočil 769 cm.

Výšku nezvládl. "Trochu jsem to i podcenil," přiznal Šebrle. Při rozeskakování skočil 206 cm a věřil si, že má na výkon 212 cm. Na dvou metrech ale ztroskotal. "Foukalo dost proti a já v tom neumím skákat," prohlásil. Měl nové tretry, které mu byly trochu malé, navíc si vsugeroval, že s takovou výškou nebude mít problémy. "Jenže ani technicky to nebylo úplně ono," řekl. "Kasjanov je k poražení, ale s Hardeem to asi bude boj. Spíš si to pohlídá," komentoval své naděje do druhého dne Šebrle. Přiznal, že s motivací může mít problém. "Když ztratíte 150 bodů na výšce..." dodal.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články