Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Atletická extraliga přinesla čtyři splněné limity na mistrovství světa

Praha - Čtyři čeští atleti se díky výkonům v prvním kole extraligy kvalifikovali na mistrovství světa v Berlíně. Mítink přinesl dva limity A a také dva mírnější limity B. O nejlepší výkony se postaral dálkař Roman Novotný, který skočil 816 cm a je aktuálně v sezoně pátý na světě. V běhu na 110 metrů překážek si účast na MS zajistil český rekordman Petr Svoboda. Limit B ve výšce má za výkon 192 cm Iva Straková a v kouli Antonín Žalský (20,03). První kolo vyhráli atleti Slavie Praha a ženy USK Praha. Novotný potvrdil, že má letos skvělou formu. Osmý muž z olympijských her v Pekingu předvedl druhý nejlepší výkon kariéry a může opět myslet na kvalitní výsledky.

Poučil se prý z výpadku na halovém mistrovství Evropy, kde nepostoupil z kvalifikace, ač byl považován za jednoho z adeptů na cenný kov. "Už se to nikdy nesmí opakovat. Musím si pohlídat víc rozběh, tam v zimní sezoně byla chyba," uvedl.   

Na Strahově dnes takový problém neměl. Atletům přálo počasí i vítr, byť se občas na stadionu Evžena Rošického točil. "Chtěl jsem skočit mírnější limit, tohle je nad plán," zmínil se o potřebném výkonu 805 cm. "Nebyl to úplně vydařený skok, takže je dobré vědět, že jsou rezervy," řekl třiadvacetiletý dálkař. Příprava se mu vydařila. "Teď už jen přidávat centimetry," dodal s tím, že by se chtěl dostat na 830 cm.   

Překážkář Svoboda je druhý v evropských tabulkách

Svoboda zaběhl druhý nejrychlejší čas v Evropě i přesto, že závod málem nestihl. Žil v domnění, že start finále jeho disciplíny je skoro o půl hodiny později, a přiběhl do bloků skoro nerozcvičený. "Pěkně mě to rozčílilo, nějak jsem se na to asi blbě podíval," uvedl bronzový medailista z halového ME v Turíně. "Málem jsem to nepřežil," komentoval dramatickou situaci jeho kouč Ludvík Svoboda.   

Těsně unikl limit na mistrovství světa Lucii Škrobákové, halové vicemistryni Evropy, která vyhrála 100 metrů překážek za 13,13 sekundy. K požadovanému času jí chyběly tři setiny. S limitem B může na MS pouze jeden atlet v případě, že tři další nebudou mít splněné přísnější kritérium. 

Šebrle ladil na Götzis

Dobré výkony předvedl Roman Šebrle, který ladí formu na mítink v Götzisu příští víkend. Do dálky skočil 769 cm, překážky proběhl v času 14,29 sekundy, koulí vrhl 15,10 metru a diskem hodil takřka 50 metrů. "Ještě se pořád cítím trochu unavený, ale potvrdilo se mi, že na těch 8800 letos mám," radoval se Šebrle.   

V prvním závodu pět měsíců od narození syna skočila Pavla Rybová o tyči 370 cm. "Tak brzy po porodu ještě žádná tyčkařka neskákala," uvedla bývalá halová mistryně světa i Evropy, která má syna Jiřího s bývalým vícebojařem Jiřím Rybou. "Mám chuť skákat dál. Uvidíme, jak mi to půjde," prohlásila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články