Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šebrle bude mít na desetiboji v Kladně tři špičkové soupeře

Praha - Světový rekordman Roman Šebrle, stříbrný olympijský medailista z Pekingu Andrej Kravčenko z Běloruska, vicemistr světa a obhájce loňského vítězství Maurice Smith z Jamajky a skvělý kazašský vícebojař Dmitrij Karpov. Taková sestava se sejde na mezinárodním vícebojařském závodu TNT-FORTUNA Meeting 2009 v Kladně 23. a 24. června. V soutěži se nakonec nepředstaví olympijský vítěz z Barcelony Robert Změlík, který si chtěl ve čtyřiceti letech znovu desetiboj vyzkoušet.

Roman Ševele změnil přípravu a věří v obhajobu zlata na světovém šampionátu. "Výkony v přípravě ukazovaly, že by se to mělo vrátit na docela vysoké desetibojařské číslo. Už se na to těším," řekl desetibojař. Šebrle cítí dobrou formu, kterou otestuje v Götzisu o posledním květnovém víkendu. Podle tréninkových ukazatelů by měl atakovat rekord mítinku z úvodního ročníku před dvěma lety, kdy nasbíral 8697 bodů.

Změlík chtěl v Kladně nastoupit do desetiboje po dvanácti letech. Se Šebrlem se vsadil, že získá maximálně o 1000 bodů méně. Na soustředění na Kanárských ostrovech si však natáhl lýtko. Změlík se prý chce připravit na zářijový mítink v Talence, kam pojede i Šebrle.

Možná přijede i Dobrynská

Pořadatelé stále jednají o účasti olympijské vítězky v sedmiboji Natalie Dobrynské z Ukrajiny. "Visí to ale na penězích," řekl ředitel závodu a bývalý tyčkař Zdeněk Lubenský. Špičkovým atletům musí penězi vykompenzovat skutečnost, že mítink není v seriálu IAAF Challenge. "A poměrně dramaticky," uvedl Lubenský. 

S IAAF o zařazení do seriálu jedná, ale zatím neúspěšně. "Zdálo se mi, že došlo trochu k posunu," pronesl Lubenský. Kladno nesmí jít proti mítinku v Ratingenu a mnoho volných termínů nezbývá. "Smysluplné stanovisko by mělo padnout na mistrovství světa v Berlíně," uvedl Lubenský. "Dlouhodobě chceme IAAF přesvědčit, že Kladno je špičková akce a že chceme v Challenge být," prohlásil. V takovém případě by atletům mohl platit menší startovné, protože by sami měli zájem v Kladně závodit.

V příštím ročníku by se mohl představit Clay

Ohrožena je účast dalších českých reprezentantů, neboť víkend po kladenském závodu je vícebojařský Evropský pohár. "Věřím, že se domluvíme, že nebude o české závodníky ochuzen domácí mítink ani česká účast v první lize Evropského poháru," řekl desetibojařský trenér a patron kladenského závodu Tomáš Dvořák.

Pořadatelé myslí i na další ročník, v němž by se za rok mohl pokoušet o světový rekord Bryan Clay z USA, olympijský vítěz z Pekingu. Ten letos startovat nemůže kvůli kolizi s národním šampionátem, který je pro Američany zároveň kvalifikací na MS v Berlíně. "Příští rok chce překonat světový rekord a jsme mu připraveni vyjít vstříc. Uděláme všechno pro to, aby k tomu došlo," slíbil Lubenský. Šebrleho světové maximum z Götzisu 2001 má hodnotu 9026 bodů.

Na startu bude minimálně 24 mužů a 16 žen, desetibojařskou soutěž doplní i klání juniorů a juniorek. Doplňkově bude zařazen do programu hod oštěpem pod patronací kouče a světového rekordmana Jana Železného. Rozpočet mítinku se pohybuje mezi pěti a šesti miliony korun, startovné z něho ukrojí až čtvrtinu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články