Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Byl pátý na Spartathlonu. Běhání je hledání sebe sama a já jsem se v tom našel, říká Šumný

Délka závodu? 246,8 kilometru. Trasa? Z Atén do Sparty. Přes hory a doly. Legendární řecký ultramaraton je opravdu náročný. Ale v cíli dokáže být neskutečně krásný. Potvrzuje to i stále usměvavý dvaačtyřicetiletý Milan Šumný, který skončil letos při svém debutu pátý. Připravoval se na to několik dlouhých měsíců, ba let. A tahle výzva nemusí být zdaleka tou poslední.

Spartathlon
zdroj: ČT sport

"Běhání je hledání sebe sama a já jsem se v tom našel. Baví mě to. Jsem ještě mladý a mám to celé před sebou. Jsme na začátku," prohlásil v pořadu Téma pro hosty ČT sport Šumný.

Jen několik málo dní po doběhu vypadá šťastně a vyrovnaně. "Tělo si to užilo, dneska rehabilituje, odpočívá a užívá si ten klid," dodal.

Jak dlouho trvá, než se člověk propracuje k téměř 250kilometrové porci? Chce to čas, není to otázka dnů, měsíců, ale let. "Byla to nenápadná desítka s kamarády, potom půlmaraton, potom jsem dostal od přátel maraton a potom byla otázka, co dál," líčil Šumný. Trvalo to celkem čtyři roky. Přečetl si pár knížek a měl jasno. "Říkal jsem si, že zkusím něco delšího, takže to byla padesátka v Mníšku pod Brdy, potom stovka…"

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Do běhání se zamiloval. Soupeře zas až tolik nesleduje, soustředí se na sebe. "Zavřu se do své bubliny. Běžím si svůj vlastní závod a nekoukám na to, jestli jsem stý nebo padesátý. Běžím si svoje, na co jsem připravený. Povídám si v myšlenkách s rodinou nebo s přáteli. Čím je závod dál, tím víc se myšlení smrskává na to, co budu jíst, pít, kde budu vylučovat a co. Smrskává se to jen na to, aby levá noha střídala pravou," popsal Šumný.

Nejhorší je vyrovnat se s psychikou. "Musím zaklepat, že já hlavu nastavím a ona jede. Měl jsem ale velkou krizi, co se týká žaludku. Tělo musíte zásobovat energií. V momentě, kdy ho přestanete zásobovat, tělo vám to nevrátí a výkon padá. Už pak nevíte, co máte jíst, a zkoušíte třeba brambůrky," přiblížil Šumný.

Milan Šumný skončil na letošním Spartathlonu pátý, ale nebyl to nejlepší český výsledek. Ultramaratonec Radek Brunner zopakoval druhé místo z loňského roku. Čtyřiačtyřicetiletého běžce porazil jen Japonec Jošihiko Išikawa. Mezi ženami vybojovala druhé místo debutantka Kateřina Kašparová.

Za celý závod si nesedl a držel se připravené taktiky. Základem byl dokonalý trénink. "Cítím, že mám jeden nebo dva vrcholy za rok. Nemá cenu jich běžet pět šest. Dobré jsou přípravné závody. Letos všechny kopírovaly Spartathlon – ranní start, přes noc, kopce. Povedlo se to. Je vidět, že je to správná cesta."

Jen pár dní po obrovském výkonu už přemýšlí o dalších výzvách. "Čekám, co bude příští rok. V říjnu bude dán termín mistrovství světa na 24 hodin. Toho bych se moc rád zúčastnil," nastínil své plány Šumný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články