Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Vrátí se Farah na MS na dráhu? Možná překvapí pár lidí, zůstal tajemný jeho trenér

Čerstvý evropský rekordman v maratonu Mohamed Farah na mistrovství světa 2019 možná nepoběží maraton. Kromě vytrvaleckého závodu může v Dauhá startovat už jen v disciplínách na dráze. S tou se sice britský atlet v loňském roce rozloučil, ale jeho trenér Gary Lough nevylučuje překvapení. Jako úřadující mistr světa by totiž Brit měl nárok na divokou kartu pro start na deseti kilometrech.

Mo Farah
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Marton

Lough Faraha trénuje poslední rok a zatím ho dovedl k nedělnímu triumfu v Chicagu v nejlepším evropském čase historie 2:05:11. Příští rok ještě nemají přesně naplánovaný. "Opravdu chce běžet na mistrovství světa, ale ještě není rozhodnuto, co tam poběží," řekl Lough.

Zůstal ale tajemný. "Možná příští rok něco změní, překvapí pár lidí, takže uvidíme," naznačil Lough, jenž vedl i světovou rekordmanku v maratonu a svou manželku Paulu Radcliffeovou.

Pětatřicetiletý Farah na dráze získal v závodech na 5000 a 10 000 metrů čtyři olympijská zlata a šest světových titulů. Od loňského srpna ale na stadionu nezávodil. Trenérova slova nekomentoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Farah vyhrál maraton v Chicagu v evropském rekordu

Uvědomuje si, že po evropském rekordu s ním budou soupeři na silnici čím dál víc počítat. "Viděli, že jsem kontroloval závod. Je to podobné tomu, co jsem léta dělal na dráze - budovat svůj charakter a být schopen kontrolovat závody," komentoval to britský vytrvalec.

Uznává, že světový rekordman Eliud Kipchoge, který v Berlíně posunul historické maximum na 2:01:39, je daleko před ostatními. Žádného jiného maratonce se ale neobává. "Myslím, že kohokoliv jiného mohu porazit. Když se podíváte na časy a propočítáte si je, podíváte se, kdo koho porazil a kde byli, nebo nebyli vodiči, tak si rozhodně myslím, že do toho mohu zasáhnout," řekl Farah, který plánuje závodit i na olympijských hrách 2020 v Tokiu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články