Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Klimatizace chladí a udivuje. Inspektoři zjišťovali stav příprav na MS v atletice

Klimatizace na stadionu pro atletické mistrovství světa v roce 2019 v Dauhá už funguje. Na vlastní kůži ji otestovali inspektoři z mezinárodní federace IAAF, kteří do dějiště šampionátu přicestovali, aby rok před jeho začátkem zkontrolovali stav příprav. Na vrcholnou atletickou akci příštího roku jsou již připravené i letiště a hotely, ve čtvrtek, kdy bude zbývat přesně rok do začátku MS, bude spuštěn prodej vstupenek.

Stadion Chalífa v Dauhá
zdroj: ČTK autor: David Šváb

Kvůli horkému počasí v Dauhá se světový šampionát nebude konat v tradičním letním termínu, ale na přelomu září a října. I v této roční době ale teploty v asijské zemi šplhají vysoko přes 30 stupňů Celsia. Klimatizace na stadionu se čtyřicetitisícovým hledištěm by měla zajistit, že na ploše bude maximálně 26 stupňů a na tribunách ještě o dva chladněji.

Inspektoři si podmínky vyzkoušeli na vlastní kůži. "Každý byl udiven účinností tohoto chladicího systému. Nevím, jestli zbytek světa opravdu věřil, že je to možné, ale je to úžasný systém a ukazuje, že náš šampionát tady může proběhnout v příjemném prostředí pro atlety," uvedl Gardner na webu IAAF.

"Při přípravě takhle velké akce se vždy objevují různé výzvy, ale jestli se místní organizační výbor se všemi vyrovná jako s klimatizací, tak je náš podnik v dobrých rukou," podotkl Gardner.

Testem obnoveného stadionu Chalífa bude v dubnu 2019 asijský atletický šampionát. Na začátku května se zde uskuteční tradiční mítink Diamantové ligy. Mistrovství světa potrvá od 27. září do 6. října.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články