Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vrabcová poběží příští rok jen dva maratony. První bude slavný závod v Bostonu

Eva Vrabcová Nývltová poběží v polovině dubna příštího roku nejstarší maraton na světě. K pozvánce na tradiční závod jí pomohl bronz na mistrovství Evropy v Berlíně. Závod v Bostonu bude příští rok jediným maratonem Vrabcové před podzimním mistrovstvím světa v Dauhá.

Eva Vrabcová Nývltová
zdroj: ČTK autor: Vladislav Galgonek

Po úspěšném představení v Berlíně dostala Vrabcová řadu nabídek. Boston ji lákal nejen tradicí a prestiží, ale také tím, že dobře zapadá do jejího tréninkového plánu. "Hodně k tomu pomohla právě ta bronzová medaile. Oni čekali, jak dopadne evropský šampionát, a víceméně na základě toho mi potvrdili, že tam vůbec můžu startovat," řekla Vrabcová.

Z českých reprezentantek výraznou stopu v Bostonu zanechala Alena Peterková, která zde v roce 1994 doběhla čtvrtá v nejrychlejším českém maratonském čase 2:25:19. Ten není českým rekordem, protože z tratě v Bostonu se kvůli příliš velkému klesání rekordy neuznávají.

Vrabcová na ME časem 2:26:31 připravila Peterkovou o český rekord a v Bostonu by se chtěla blýsknout výborným výkonem. "Určitě bych se tam chtěla pokusit o nějaký skvělý čas." Připomněla ale, že nesmí být tak špatné počasí jako letos, kdy běžce trápil chlad a déšť.

Jak bude vypadat její program před Bostonem, zatím není jasné. Jisté je, že tentokrát bude chtít s manželem a trenérem Martinem Vrabcem odletět v lednu na soustředění do tepla.

Momentálně šetří přetížené achilovky

Po pražské Grand Prix, kterou běžela 8. září, musela Vrabcová v sobotu vynechat plánovaný půlmaraton v Ústí nad Labem. "Od Grand Prix jsem ještě neudělala běžecký krok, takže jsem doma nesnesitelná. Právě jdu od pana doktora, který řekl, že ta tekutina, která tam byla, je pryč," líčila Vrabcová.

Od úterka by mohla začít klusat. "Do konce týdne je to jenom zkouška, co nohy vydrží. Podle doktorů už by to teď mělo být v pořádku, ale důležité je neuspěchat to," řekla.

Pořád počítá s tím, že 30. září poběží tradiční Běchovice. "Když je půjdu, tak je nepůjdu úplně naplno. Spíš jenom vyzkoušet, jestli to ty nohy vydrží. Nebudu to zkoušet někde na tréninku před tím," doplnila. Vrcholem podzimní sezony pak pro ni bude 4. listopadu maraton v New Yorku, kde loni obsadila sedmou příčku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články