Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

V Curychu se zrodí šampioni. Sedm nejočekávanějších finále Diamantové ligy

Na curyšském stadionu večer vyvrcholí šestnáct disciplín Diamantové ligy. První části finále nejprestižnějšího atletického seriálu se zúčastní také trojice českých reprezentantů. Na dráze mezitím budou létat Noah Lyles a Dina Asherová-Smithová, vytrvalost předvedou Timothy Cheruiyot a bratři Ingebrigtsenové. Jaká jsou ta nejočekávanější finále? Přímý přenos Diamantové ligy z Curychu sledujte od 20:00 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Vadlejch vs. Německo (oštěp muži)

1. Andreas Hofmann 92,06 m2. Thomas Röhler 91,78 m3. Magnus Kirt 89,75 m4. Jakub Vadlejch 89,02 m

Evropký šampionát pro něj skončil neúspěchem. Nyní věří v lepší zítřky. Jakuba Vadlejcha, který ovládl poslední dvě finále Diamantové ligy, čeká curyšský mítink. "Po Evropě jsem nasadil klasický dvoufázový trénink, tělo bylo schopné to akceptovat. Jako prověrku vidím Diamantovou ligu v Curychu. Tam uvidím, jak na tom jsem," řekl Vadlejch.

Nebude to mít rozhodně snadné. Německá konkurence nepolevuje a především Thomas Röhler, který v Berlíně vyhrál pokusem dlouhým 89,47 metru, má mnoho důvodů k pomstě. Loni měl vynikající sezonu, Vadlejch jej však překvapivě o celkové vítězství připravil. Sledovaný bude také Níradž Čopra, který na Asijských hrách přehodil 88 metrů.

Ogrodníková vs. favoritky (oštěp ženy)

1. Lü Chuej-chuej 67,69 m2. Taťána Chaladovičová 67,47 m3. Liou Š'-jing 67,12 m...6. Nikola Ogrodníková 65,61 m

Nikola Ogrodníková byla v Berlíně jednou ze tří českých medailistek, když na evropské půdě získala stříbro za 61,85 metru. Česká oštěpařka se postupně propracovala až do evropské špičky a nakukuje i do té světové. Ogrodníkovou uvidí diváci v Curychu coby jednu z devíti oštěpařek v diamantovém finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Staněk si chce ve finále Diamantové ligy vylepšit reputaci z ME

Na mítinku bude chybět Christin Hussongová, která se stala mistryní Evropy na domácí půdě výkonem 67,90 m, neschází ale tři další oštěpařky, jež letos překonaly sedmašedesát metrů. Kromě Taťány Chaladovičové se jedná i o dvě reprezentantky Číny: Liou Š'-jing a Lü Chuej-chuej. Dále než Ogrodníková se dostala i Marcelina Witeková a Martina Ratejová.

Staněk vs. dvaadvacítkáři (koule muži)

1. Thomas Walsh 22,67 m2. Ryan Crouser 22,53 m3. Michal Haratyk 22,08 m...7. Tomáš Staněk 21,52 m

Trojice koulařů se letos dostala za dvaadvacet metrů: Thomas Walsh, Ryan Crouser a překvapivě také šestadvacetiletý rodák z Těšína Michal Haratyk. Právě mezi nimi se bude odehrávat finále seriálu. Tomáši Staňkovi, čtvrtému z ME, patří z osmičky finalistů sedmé místo co se týče letošních výkonů.

"Byl bych rád, kdybych tam dopadl líp než v Monaku," poznamenal. Připomněl ale vysokou kvalitu výkonů v koulařském sektoru. "V Monaku jsem hodil 21,24, vždycky jsem za to loni býval třetí, teď jsem byl sedmý. Každý vidí, že Staněk byl sedmý, ale ten výkon už nevidí. Ale o to větší práci a úsilí to chce," doplnil český koulař.

Lyles vs. Gulijev (200 m muži)

1. Noah Lyles 19,652. Ramil Gulijev 19,763. Alex Quiňónez 19,93

Velkou událostí bude mužská dvoustovka. Noah Lyles, kterého v barvách amerického výběru uvidí diváci také na Kontinentálním poháru v Ostravě, letos na dráze neběhá, ale létá. Při každé příležitosti si totiž zlepšil nebo alespoň vyrovnal osobní rekord: minulou sezonu uzavřel časem 19,90, nyní už má za sebou 19,65 z monacké zastávky Diamantové ligy.

Dokáže jednadvacetiletého excentrika, který své běhy dokáže ozdobit saltem nebo pěveckou vložkou, někdo v Curychu zastavit? Hlavním kandidátem na překvapení musí být evropský šampion z Berlína, turecký reprezentant Ramil Gulijev. Sprinter s ázerbájdžánskými kořeny zaběhl na mistrovství velmi rychlých 19,75. Lyles se bude muset mít na pozoru.

Ta Lou vs. Asherová-Smithová (100 m ženy)

1. Marie-Josée Ta Louová 10,851. Dina Asherová-Smithová 10,853. Murielle Ahouréová 10,903. Blessing Okagbareová-Ighoteguonorová 10,90

Čtyři stovky na diamantové scéně, čtyři vítězství. Marie-Josée Ta Louová jednoznačně vládla letošní Diamantové lize a bylo by jen logické, neřkuli spravedlivé, kdyby své výkony potvrdila i během finálové zastávky v Curychu. Rodačka z Pobřeží slonoviny navíc s časem 10,85 vede letošní světové tabulky.

Jenže není jediná, kdo běhá tak rychle. Dvaadvacetiletá Dina Asherová-Smithová se prohnala ME a kromě toho, že vyhrála tři zlaté medaile, se také své soupeřce časem vyrovnala. Nyní se obě postaví proti sobě na dráze v Curychu. Malou, přesto nezanedbatelnou šanci ale mají také Dafne Schippersová a Mujinga Kambundjiová.

Keňa vs. Ingerbrigtsenovi (1500 m muži)

1. Timothy Cheruiyot 3:28,412. Elijah Manangoi 3:29,643. Filip Ingebrigtsen 3:30,01

Vedle Monda Duplantise byl Jakob Ingebrigtsen jednou z hlavních postav evropského mistrovství. Sedmnáctiletý člen norského klanu Ingebrigtsenových vyhrál v Berlíně na patnáctistovce, což posléze dokázal potvrdit i na pětce, kterou ovládl před bratrem Henrikem. Byla to jeho show: nikdo se s ním nemohl měřit.

Scéna Diamantové ligy je ovšem ještě o úroveň výše. Ačkoliv si norský vytrvalec vylepšil osobní rekord na 3:31,18, stále je téměř o tři vteřiny pomalejší než letošní lídr tabulek Timothy Cheruiyot. Keňan září a měl by o celkové vítězství v seriálu zápolit se svým krajanem Elijahem Manangoiem. Oba jsou jediní, kteří letos pokořili hranici 3:30.

Semenyaová vs. zbytek pole (800 m ženy)

1. Caster Semenyaová 1:54,252. Francine Niyonsabaová 1:55,863. Natoja Gouleová 1:56,15

Caster Semenyaová se letos několikrát přiblížila světovému rekordu. K maximu, které před pětatřiceti lety zaběhla Jarmila Kratochvílová, se už dokázala dostat na méně než vteřinu. Letitý výkon, o jehož hodnotě se vzhledem ke státem řízenému dopingu v tehdejším Československu vedou diskuse, ale stále stojí.

Bylo by velkou senzací, kdyby se Jihoafričanka dostala k rekordu ještě blíže. Ještě větší úžas by ale propukl, kdyby Semenyaovou dokázala některá ze soupeřek porazit. Vždyť vládkyně světové půlky neprohrála už téměř tři roky a například druhá žena letošních tabulek Francie Niyonsabaová ji dokázala porazit pouze jednou. Tehdy se psal rok 2012.

Zdroj
ČT sport, flotrack.org, iaaf.org, houseofrun.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články