Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

V Londýně se skákalo velmi vysoko. Vrzalová posunula český rekord

Diamantová liga se zastavila před blížícím se evropským šampionátem. V Londýně fantastické představení předvedly výškařky, suverénní Mariji Lasickeneové se málem vyrovnala Elena Vallortiagarová. Rekord mítinku překonali dálkař Luvo Manyonga i překážkářka Kendra Harrissonová, velmi rychlou osmistovku předvedl Emmanuel Kipkurui Korir. Závod na jednu míli běžela Simona Vrzalová, která posunula hodnotu českého rekordu.

Londýnský mítink byl poslední zastávkou Diamantové ligy před evropským šampionátem. Tamní atletičtí fanoušci si na dobrou podívanou stěžovat nemohli. Publikum strhl souboj ve výškařském sektoru, kde byla překvapivou sokyní Marije Lasickeneové italská výškařka Elena Vallortiagarová. Italka si zlepšila o plných šest centimetrů osobní rekord.

Velké věci se ale děly i na dráze. Na dvoustovce slavil Jamajčan Akeem Bloomfield, který se poprvé v kariéře dostal pod hranici 20 vteřin. Na stejné distanci vítězný návrat na londýnský stadion oslavila Kendra Harrissonová, která časem 12,36 posunula letošní nejrychlejší výkon. Rekord mítinku padl v dálce – postaral se o to Luvo Manyonga (858 cm).

Jedinou českou zástupkyní v soutěžích druhého dne byla Simona Vrzalová, která se představila na netradiční distanci (alespoň pro Diamantovou ligu), tedy jedné míli. Česká reprezentantka skončila v Londýně jedenáctá, překonala však český rekord. Ten má nyní hodnotu 4:21,54.

Jak 2. den londýnského mítinku probíhal?

Za absence letošní rekordmanky Shaunae Millerové-Uibové, která se na mítinku v Monaku dostala pod sedmačtyřicet vteřin, proběhl závod žen na 400 m. Na londýnské dráze slavila jamajská běžkyně Stephenie Ann McPhersonová časem 50,31. Marně ji stíhala krajanka Anastasia Le-Royová (50,85).

Soutěž diskařek znovu ovládla Sandra Perkovičová. Chorvatská hvězda zvládla 67,24 m prvním pokusem – ostatních pět vyšlápla. Yaíme Pérezová byla soupeřce nejblíže, jejích 64,63 m ale v Londýně dost dobrých nebylo. Třetí skončila další Kubánka Danie Caballerová, která hodila 63,91 m.

Nejrychlejší osmistovku sezony a zároveň rekord mítinku zaběhl v Londýně Emmanuel Kipkurui Korir, který na olympijském stadionu zvládl distanci za 1:42,05. V letošní sezoně keňský reprezentant zkoušel více poloviční trať a jeho rychlost mu tu zjevně pomohla. Osobní rekord si Korir posunul dokonce o vteřinu a pět setin.

Závod na 200 metrů skončil suverénním vítězstvím Akeema Bloomfielda, který ukázal, že jamajský mužský sprint neskončil s Usainem Boltem. Bloomfield si v Londýně posunul osobní rekord z rovných dvaceti vteřin na o poznání slibnějších 19,81. Alonso Edward na soupeře ztratil propastné dvě desetiny.

Bezmála šokem skončila ženská dvoustovka. Američanka Jenna Prandiniová zaběhla v Londýně svůj osobní rekord (22,16), když porazila startovní pole čítající Shericku Jacksonovou, Dafne Schippersovou či Marie-Josée Ta Louovou. Osobák navíc zaběhla i další Američanka a druhá v cíli Gabrielle Thomasová (22,19).

Před dvěma lety ustanovila v Londýně nový světový rekord (12,20). Nyní se Kendra Harrissonová na londýnskou dráhu vrátila – a jaký to byl návrat. Američanka zcela jasně ovládla finále překážkářek v novém nejlepším čase sezony 12,36. Daleko za ní skončily Brianna McNealová a Sharika Nelvisová.

Mezi dálkaři kraloval Luvo Manyonga. Jihoafričan opakovaně překonával rekord mítinku: nejprve skočil 851 cm, posléze dalším pokusem ještě dva centimetry přidal. Teprve poté přišel jeho nejdelší skok: nové londýnské maximum činí 858 centimetrů. Fanoušci mu aplaudovali, stejně tak jako Gregu Rutherfordovi, který se rozloučil s kariérou.

Fantastickou podívanou sledovali diváci také ve výšce žen. Marija Lasickeneová vyhrála – po výpadku z marockého Rabatu je tak vše při starém. Jenže hlavní hvězdou byla její italská sokyně Elena Vallortiagarová, která si o šest (!) centimetrů zlepšila osobní rekord. Do té doby skočila nejvíce 196 cm, v Londýně ale zvládla rovnou dva metry a dva centimetry.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články