Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Světovými atlety roku jsou výškař Baršim a vícebojařka Thiamová

Katarský výškař Mutaz Issa Baršim a belgická vícebojařka Nafissatou Thiamová se stali nejlepšími světovými atlety roku 2017. Letos neporažený Baršim je prvním výškařem, který ovládl ocenění mezinárodní federace IAAF, udělované od roku 1988. Třiadvacetiletou Thiamovou k triumfu vyneslo překonání sedmitisícové hranice na mítinku v Götzisu a světový titul z Londýna.

Baršim vyhrál všechny závody v této sezoně včetně světového šampionátu a Diamantové ligy. Jako jediný letos překonal laťku ve výšce 240 centimetrů. Ve finále předčil britského vytrvalce Mo Faraha i jihoafrického čtvrtkaře Waydea van Niekerka a poprvé v životě získal toto ocenění. "Jsem opravdu šťastný a tak hrdý. Ukazuje to, že když tvrdě pracujete a máte kolem sebe ten správný tým, všechno je možné," řekl šestadvacetiletý výškař.

Olympijská vítězka Thiamová znovu vládla vícebojařkám. V hodnocení IAAF předčila i nejlepší evropskou atletku roku tyčkařku Ekateríni Stefanidiovou z Řecka a etiopskou vytrvalkyni Almaz Ayanaovou, loňskou nejlepší atletku světa. Podělila se o svůj recept na úspěch. "Musíte si dělat věci po svém, moc neposlouchat, co říkají ti okolo vás. Bavte se, tvrdě pracujte a dosáhnete svého cíle," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyhlášení ankety Atlet roku 2017

Loňské vítězství neobhájil sprinter Usain Bolt, který je s šesti cenami rekordmanem ankety. Osminásobný olympijský šampion, který na mistrovství světa v Londýně ukončil kariéru, dnes získal Cenu prezidenta IAAF za přínos atletice. "Tahle úžasná cena pro mě znamená všechno. Ukazuje mladé generaci, že díky tvrdé práci a odhodlání je všechno možné," uvedl světový rekordman na stovce a dvoustovce.

Mužskou vycházející hvězdou roku se stal překvapivý mistr světa v běhu na 400 metrů překážek Karsten Warholm z Norska. Vycházející hvězdou mezi atletkami roku 2017 je venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová, mistryně světa v hale i pod otevřeným nebem. Nejlepší trenérkou byla vyhlášena pětasedmdesátiletá Anna Bothaová, která vede světového rekordmana na čtvrtce Van Niekerka.

Letos žádný český atlet nebyl ani v širší nominaci. Jediným českým vítězem je Jan Železný, který cenu získal v roce 2000.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články