Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dopingová podezření v tom prý nejsou. Farah opouští Salazara kvůli rodině

Mo Farah se po přechodu z dráhy na silnici rozešel s kontroverzním koučem Albertem Salazarem. Dopingová podezření, která se nad trenérem vznášejí, s jeho odchodem prý nesouvisejí. Čtyřnásobný olympijský vítěz v bězích na 5000 a 10 000 metrů se chce s rodinou natrvalo přestěhovat do Londýna a netrávit tolik času v americkém Portlandu, kde Salazarova tréninková skupina působí.

Mo Farah
zdroj: ČTK/AP autor: Jean-Christophe Bott

Americká antidopingová agentura Salazara vyšetřuje kvůli podezření, že při přípravě některých svých svěřenců porušoval antidopingová pravidla. Konkrétně o Farahovi se v této souvislosti nehovořilo. Salazar nařčení odmítá.

Farah k němu do Oregonu přišel v roce 2011. Zažil pod jeho vedením největší úspěchy včetně olympijských vítězství v Londýně a Riu de Janeiro. Letos ukončil dráhovou kariéru, v jejímž závěru získal zlato a stříbro na domácím MS v Londýně, a chce se věnovat silničním běhům.

Trénovat v zámoří už neplánuje, chce domů do Londýna. "Odcházím z USA a od Salazara čistě kvůli tomu, že já a moje rodina se stěhujeme zpět do Londýna. Všichni jsme milovali, když jsme tam v létě mohli být, a já i (manželka) Tania jsme zjistili, jak moc nám chybí čas s naší rodinou a přáteli. A děti jsou tam také šťastné," řekl Farah na webu britského deníku The Sun.

Ku trenéru Radcliffové

Zopakoval, že si nikdy nemyslel, že by Salazar dělal něco špatného, a nadále za ním stojí. Stín podezření z dopingu, který se nad jeho koučem už delší dobu vznáší, k Farahovu odchodu nijak nepřispěl. "Tahle situace trvá více než dva roky. Kdybych odcházel kvůli tomu, tak už bych to udělal dřív," poznamenal Farah.

Jeho novým trenérem bude Gary Lough, který dříve trénoval maratonskou světovou rekordmanku Paulu Radcliffovou, jež je zároveň jeho manželkou. Právě k maratonu chce čtyřiatřicetiletý Farah svoji silniční kariéru směřovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články