Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Český rekord v dálce opět překonán. Juška se o to postaral na univerziádě

Tchaj-pej (Tchajwan) Nový český rekord v hodnotě 831 cm vytvořil skokan do dálky Radek Juška. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant překonal v kvalifikaci svůj vlastní nejlepší výkon domácích tabulek z května o dva centimetry. V pondělním finále bude největším favoritem a může tak vybojovat první cenný kov pro českou výpravu.

Radek Juška
zdroj: Reuters

V letošních světových tabulkách se Juška posunul na dělené sedmé místo a je druhým nejlepším Evropanem za Rusem Alexandrem Meňkovem. Mistr světa z roku 2013 má na kontě o centimetr lepší výkon.

Čtyřiadvacetiletý český dálkař vstupoval do sezony s osobním rekordem 815 cm, který si výrazně vylepšil v květnu v Turnově, kde překonal 29 let staré české maximum Milana Mikuláše.

Dnešní kvalifikaci v Tchaj-peji zahájil Juška nepovedeným pokusem 715 cm. V druhé sérii skočil 777 cm, což by mu nakonec stačilo na postup do finále.

Třetím skokem s ideální podporou větru 1,4 m/s dolétl až do rekordní vzdálenosti a jako jediný splnil kvalifikační limit 790 cm. V pondělním finále bude jasným favoritem.

"Závod byl hodně zdlouhavý, protože nás skákalo sedmadvacet v jedné skupině. Výkony nám trošku kazil i vítr, což bylo znát na prvních dvou pokusech," řekl Juška. "Skákalo se mi celkem dobře a uvolněně, podobně tomu bylo v Turnově. Trochu nám to znepříjemňovalo velké vedro. Organizátoři nám nezajistili žádný prostor, kde bychom se mohli schovat, takže jsme spíše závodili v tom, kdo se rychleji upeče," dodal.

Kvalifikaci Juška suverénně vyhrál také na nedávném světovém šampionátu v Londýně výkonem 824 cm. Ve finále na to ale nenavázal a skokem dlouhým 802 cm obsadil desáté místo. Česká výprava je na univerziádě zatím bez medaile, soutěže skončí ve středu.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští volejbalisté si na univerziádě o medaile nezahrají

Naopak čeští volejbalisté se do bojů o medaile nepodívají, ve čtvrtfinále podlehli Íráncům ve třech setech. Češi se i tentokrát mohli opřít o výkony Martina Hladíka, tedy nejlepšího útočníka turnaje. Íránci ale měli drtivý nástup a během úvodních míčů prakticky nenarazili na odpor. V prvním setu přehráli český výběr o jedenáct bodů. O utkání rozhodla ale až druhá sada, která byla vyrovnanější, ale i tu nakonec svěřenci Lubomíra Vašiny ztratili. Český tým bude po prohře s Íránem 0:3 hrát o páté místo a Martin Hladík zůstává nejužitečnějším hráčem univerziády. 

"Je to škoda, věřili jsme, že je můžeme překvapit. Oni výborně podávali. Nám se na servisu moc nedařilo. Ale myslím, že to z naší strany nebylo špatné," řekl smečař Hladík. Ani trenér českých reprezentantů nepovažuje představení volejbalistů na univerziádě za neúspěšné. "Nepostoupili jsme mezi čtyři, ale hrajeme o další umístění v osmičce. A to je pro náš volejbal a pro tenhle kolektiv úžasné," dodal trenér Vašina. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články