Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Doping je stále téma. V Africe k němu zneužívají i nevzdělanosti sportovců

Addis Abeba – Problém dopingu ve sportu stále ještě ani zdaleka není zažehnaný. Reportéři britského listu The Guardian pátrali v Etiopii. Tam se totiž často uchylují i významní sportovci nejen z blízké Keni, v níž je daleko větší možnost, že budou vystaveni dopingovému testu.

Sport
zdroj: ČT4

Novináři v etiopském hlavním městě Addis Abebě zašli do lékárny a bez problémů tu opakovaně nakoupili lahvičky EPO. Tento zakázaný prostředek je oblíbený zejména mezi vytrvalostními sportovci - hlavně cyklisty. Přitom v Etiopii se za doping můžete dostat do vězení. Lékárník po dotazu, zda ví, že tyhle léky může prodávat jen na předpis a že zvyšují výkon sportovců – s úsměvem odvětil, že ano. Podle všeho si z toho ale moc nedělal. 

Jeden z velice úspěšných etiopských sportovců byl dokonce nahrán skrytou kamerou, jak přiznává, že dopoval před jedním ze svých největších úspěchů. 

Generální ředitel etiopské antidopingové agentury Mekonnen Yidersal slíbil vše vyšetřit a potrestat. Země před časem zavedla odstrašující tresty odnětí svobody od tří do pěti let za doping. Haile Gebrselassie, bývalý slavný vytrvalec a nyní prezident tamní atletické federace, letos oznámil, že byl za doping odsouzen první sportovec. Do vězení šel nepříliš známý dvaadvacetiletý maratonec Girmay Birahun. 

IAAF, světový řídící orgán pro atletiku, spolupracuje s protidrogovou agenturou v zemi a školí její pracovníky, ale testy při nedávném národním mistrovství měly spoustu nedostatků. 

V minulém roce byl skrytou kamerou natočený dokument ARD s výpovědí lékaře v keňském vysokohorském výcvikovém táboře Iten, který tvrdil, že dodal doping více než padesáti sportovcům, z toho třem britským běžcům. Britští sportovci, včetně čtyřnásobného olympijského vítěze a sobotního vítěze běhu na deset kilometrů na mistrovství světa v Londýně Mo Faraha, se pak ještě před zveřejněním dokumentu podle The Guardian přesunuli do Etiopie.  

Somálský trenér Jama Aden, který údajně spolupracuje i s Farahem, byl zatčen minulý rok poté, co v jeho hotelovém pokoji španělská policie našla EPO a další zakázané látky. Aden po zatčení uvedl, že jejich vztah s Farahem je čistý a jde jen o konzultace. Španělská policie nedávno uvedla, že má mnoho důkazů z mobilních telefonů a notebooků, ale zatím neuvedla, co kromě obchodu s dopingem dokazují. 

Mnoho etiopských trenérů obviňuje z příchodu dopingu do země rostoucí počet zahraničních trenérů a agentů, zejména z východní Evropy. Yirefu Birhanu, kouč etiopského olympijského týmu, který dovedl Feyisu Lilesu k olympijskému stříbru z maratonu v Riu, se domnívá, že chudoba v Etiopii a nedostatek vzdělání, zapříčiňují, že sportovci jsou často i podváděni při užívání drog. 

"Měl jsem dva sportovce pozitivní," říká Birhanu. "Když jsem se jich zeptal, řekli, že jim bylo řečeno, že to není zakázaná látka, že to jsou vitamíny a mnoho slavných sportovců je používá. "Někteří manažeři dělají svou práci jen pro peníze a chtějí jen výsledky, a pak sportovce vyhodí," říká.

Zdroj
The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články