Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Wlodarczyková a Fajdek vylepšili na Zlaté tretře kladivářské rekordy mítinku

Ostrava - Poláci Pawel Fajdek a Anita Wlodarczyková opanovali stejně jako loni kladivářskou soutěž na Zlaté tretře, přičemž oba dokázali překonat rekord ostravského mítinku. Zatímco dvojnásobný mistr světa Fajdek překonal hodem 83,44 o více jak metr výkon Maďara Krisztiána Parse, světová rekordmanka Wlodarczyková vylepšila vlastní rekordní výkon, který má nyní hodnotu 79,72. Kateřina Šafránková skončila sedmá, Tereza Králová devátá.

Anita Wlodarczyková
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Z českých reprezentantek si vedla lépe Kateřina Šafránková, která výkonem 69,71 obsadila sedmou pozici. Tereza Králová hodila 65,74 a skončila devátá. Mezi muži žádný Čech nebyl.

Osmadvacetiletý Fajdek rozhodl o vítězství hned prvním pokusem. Vlastní světové maximum roku 2017 vylepšil o více než metr. Na vítězství by mu stačil i jeho druhý pokus 81,88. Pak už se mu tolik nedařilo.

Nejlepší závod v životě absolvoval další Polák Wojciech Nowicki, který se jako druhý v této sezoně dostal za 80 metrů. Povedlo se mu to poprvé v životě a hned dvakrát, jeho nejdelší pokus měřil 80,31. Bronzový olympijský medailista z Ria svůj dosavadní osobní rekord 78,71 předčil ještě dvěma hody za 79 metrů.

Osobní rekord 78,85 v závěrečné sérii vynesl na třetí příčku devatenáctiletého Maďara Bence Halásze. Juniorský mistr světa z loňského roku odsunul na čtvrtou příčku olympijského šampiona z Ria Dilšoda Nazarova z Tádžikistánu a zastoupil zkušenějšího krajana Parse, který skončil osmý.

Wlodarczyková triumfovala s vylepšením vlastního ostravského rekordu

Jednatřicetiletá Wlodarczyková, která loni v Ostravě vyhrála výkonem 78,54, čtyřikrát ze šesti pokusů přehodila 79 metrů. Osmdesátimetrová hranice ale i při jejím nejdelším pokusu odolala. "Jsem spokojená, chyběla k tomu trocha techniky," komentovala neúspěšný atak osmdesátky.

Za suverénní Polkou stejně jako loni skončila druhá Číňanka Wang Čeng, která si vylepšila letošní maximum na 76,25. Třetí příčku závěrečným pokusem vybojovala Hanna Skydanová z Ázerbájdžánu (74,25).

Osmadvacetiletá Šafránková ani v Ostravě nepřekonala sedmdesát metrů a stále má splněný jen B limit pro mistrovství světa. Start v Londýně by zaručoval výkon alespoň 71 metrů. Ve druhém pokusu česká rekordmanka o osm centimetrů zaostala za svým nejlepším hodem sezony. Hlavní program atletického mítinku Zlatá tretra se uskuteční ve středu.

Atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě:

Kladivo: Ženy: 1. Wlodarczyková (Pol.) 79,72, 2. Wang Čeng (Čína) 76,25, 3. Skydanová (Ázerb.) 74,25, ...7. Šafránková 69,71, 9. Králová (obě ČR) 65,74.

Muži: 1. Fajdek 83,44, 2. Nowicki (oba Pol.) 80,31, 3. Halász (Maď.) 78,85.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články