Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kudlička si podmanil tyčkařský sektor, Maslák zaběhl "osobák" na stovce

Třinec - Už devátý republikový titul si na třineckém náměstí připsal skokan o tyči Jan Kudlička, jemuž k vítězství tentokrát stačilo 560 centimetrů. Pavel Maslák si o šest setin vylepšil osobní rekord v běhu na 100 metrů. O jednu setinu jej porazil Zdeněk Stromšík, který zaznamenal rovněž nejlepší výkon v kariéře. Radek Juška triumfoval v dálce, Jakub Holuša v běhu na 5000 metrů a Jaroslav Bába ve skoku do výšky.    

Jan Kudlička
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Kudlička vyhrál před Michalem Balnerem. Ten skočil o pět centimetrů méně a neúspěšně útočil na 570 centimetrů, které by mu zajistily start na mistrovství světa v Londýně.

Devětadvacetiletý Kudlička vstoupil do sezony pod širým nebem na pondělním Memoriálu Josefa Odložila, kde skočil 570 centimetrů. V Třinci výkon nezopakoval. Po pokaženém prvním pokusu na 555, jenž Balner zdolal napoprvé, si zbývající dva skoky nechal na další postupnou výšku. Nejprve sice laťku shodil, ale posledním možným pokusem ji překonal.

Tyčkařům komplikoval situaci vítr. "Na začátku rozběhu ani nefoukalo a v okamžiku, kdy člověk přibíhal ke spodní straně náměstí, vítr foukal zespodu. V okamžiku, kdy člověk potřebuje tyč snižovat, aby se trefil do toho šuplíku, se naopak zvedal," líčil Kudlička.

Je nám líto, video expirovalo.
Kudlička kraloval tyčkařům, Maslák se představil na stovce

Už při rozcvičování proto upustil od plánu vyzkoušet si dlouhý rozběh. Raději byl opatrný. "Dneska to skákání nebylo dobré. Za titul jsem strašně rád. Původně jsem měl v hlavě úplně jiné mety, které si teď, doufám, přenesu na Pražskou tyčku. Ale v průběhu závodu jsem slevoval a slevoval a nakonec si myslím, že ten titul můžu brát všemi deseti," dodal.

Maslák přepsal osobní statistiky, Juška skočil 786 cm

Maslák, který si přijel na republikový šampionát otestovat rychlost, měl v cíli dokonce pocit, že zvítězil. Čas 10,30 nakonec stačil na druhé místo. "Jsem rád i za ten čas. Takže jsem se radoval oprávněně," řekl po závodě.

Už před ním tušil, že je v dobré rychlostní formě. Jeho optimismus ale mírnilo dopolední chladné a deštivé počasí. "Nakonec se to ještě vyčasilo a bylo jakžtakž teplo. Ale nečekal jsem, že poběžíme tak rychle," vyprávěl.

V neděli poběží v Třinci dvoustovku. Obává se, aby ji nepřepálil v očekávání dalšího osobního rekordu, který by tentokrát byl i českým rekordem. "Takže nesmím radši očekávat nic a prostě běžet tak jak dneska, jenom na co nejlepší výkon," poznamenal.

Vítězný Stromšík, který běžel ve třetí dráze, o jeho útoku nevěděl. "Pro mě bylo překvapení, že tam ještě je. Já si nebyl vůbec jistý, jestli jsem první nebo druhý," uvedl.

Juška, který v květnu v Turnově výkonem 829 centimetrů překonal letitý český rekord, byl z výkonu zklamaný. Jeho nejdelší pokus byl poznamenán silným protivětrem. "Už od začátku to bylo takové unavené. Ve středu na tréninku mě trošku chytla spodní záda, takže jsem s tím trošku laboroval. Dneska jsem to taky trochu pociťoval. Nechci to na to svádět, ale možná je to taky trochu tím. Bylo to takový špatný," prohlásil.

Jubilejní desátý domácí titul získal dvaatřicetiletý výškař Jaroslav Bába, čímž vyrovnal bilanci Tomáše Janků v této disciplíně. Bronzový olympijský medailista z Atén si vylepšil sezonní maximum na 218 centimetrů. Mílař Jakub Holuša v Třinci získal titul na 5000 metrů. V pomalu rozběhnutém závodě vytěžil z rychlého závěru.

Mistrovství republiky vyvrcholí v neděli, kdy budou závodit například oštěpaři Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch nebo novopečený český rekordman v kouli Tomáš Staněk.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články