Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude pokořen rekord Pražského maratonu? Etiopanky a Keňanky usilují o jeho zdolání

Praha – Traťový rekord Pražského mezinárodního maratonu je v ohrožení. Závod, který se běží v centru Prahy od poloviny 90. let, může získat novou historickou královnu. Rekord, který padl v roce 2011, nyní mohou překonat africké vytrvalkyně v čele s Keňankou Valary Aiyabeiovou, která začátkem dubna na pražském půlmaratonu překonala osobní rekord.

Africké maratonkyně mohou v neděli v Praze útočit na traťový rekord, který od roku 2011 drží časem 2:22:34 Keňanka Lydia Cheromeiová. Závod, na jehož startu budou chybět nejlepší čeští vytrvalci Eva Vrabcová a Jiří Homoláč, bude zároveň mistrovstvím republiky. Třetí letošní domácí titul chce získat Vít Pavlišta, který už vyhrál národní šampionát v půlmaratonu a v běhu na 10 000 metrů na dráze.

Ve startovním poli jsou čtyři Etiopanky s osobními rekordy mezi 2:20 a 2:22. O vítězství s nimi může bojovat i Keňanka Valary Aiyabeiová, která si na začátku dubna vytvořila v Praze osobní rekord v půlmaratonu. "Pokud nám to počasí dovolí, tak budeme u žen cílit na čas pod 2:22," řekla manažerka elitních atletů Jana Moberly.

Aiyabeiová věří, že by si v Praze mohla vylepšit osobní rekord 2:24:48 z loňského maratonu ve Valencii. "Odvedli jsme co nejlepší výkony během tréninku, takže doufám, že se to podaří i na trati. Budeme spolupracovat a doufám, že společně dosáhneme co nejlepších časů. Kdyby to byl rekord závodu, tak by to byl opravdu uspokojivý čas," řekla.

Muži by mohli zaútočit na čas pod dvě hodiny a sedm minut, sedm let starý rekord závodu má hodnotu 2:05:39. K favoritům bude patřit Keňan Frankline Chepkwony, který vyhrál maratony v Soulu a Curychu. "Proč bych nemohl vyhrát znovu," poznamenal. Očekává od sebe čas mezi 2:06 a 2:07.

Při absenci Homoláče, který se 23. dubna neúspěšně pokoušel o splnění limitu pro MS na maratonu ve Vídni, bude největším domácím favoritem šampion z roku 2015 Pavlišta. Konkurovat by mu měl zejména obhájce titulu Petr Pechek. "Hlavní cíl je získat titul a rád bych ho získal v solidním čase, se kterým budu spokojen. Cokoliv pod osobní rekord 2:17:51 beru. Chtěl bych rozbíhat na čas kolem 2:17," řekl Pavlišta. Navzdory dvěma titulům ho zatím jarní časy spíše zklamaly.

Kvůli zdravotním problémům účast v Praze odvolala olympionička Eva Vrabcová. Na uvolněný trůn může usednout Radka Churaňová, pro kterou by to byl čtvrtý titul. Závodí téměř každý víkend. V lednu vyhrála maraton v Kuvajtu, maratonskou trať běžela ještě v Marseille a naposledy v pondělí v Belfastu.

"Už se nesnažím o překonávání rekordů, závody si užívám. Baví mě se závodů účastnit pro jejich atmosféru a setkání s běžci. Teď se pohybuji v časech od 2:50," řekla Churaňová. Loni získala v hodnocení mistrovství republiky bronz v čase 2:54:18.

Běháním spousty závodů ve výborných časech je vyhlášený Japonec Juki Kawauči. Letos má za sebou sedm půlmaratonů a dva maratony, k tomu na plný úvazek pracuje v kanceláři střední školy. V Praze by si rád vylepšil osobní rekord 2:08:40. "Už čtyři roky se mi ho nepodařilo pokořit," poznamenal. Maraton začne v neděli v 9:00 na Staroměstském náměstí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články