Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Holuša po zranění: Na letní sezonu budu dobře připravený

Praha - Bolavá achilovka ho vyřadila ze hry o halovou sezonu. Jakub Holuša, český rekordman v běhu na 1500 metrů, však zranění vyléčil a nyní se plně připravuje na závody letní sezony. Po absolvování soustředění v Portugalsku se chystá na přípravu do Maroka. Předtím si ale v rámci tréninku zaběhne závod na osm kilometrů v Dříteči ve východních Čechách.

Jakub Holuša
zdroj: ČTK autor: Toman Petr

Achillova šlacha Holušu bolela od října, potíže se mu po třech až čtyřech týdnech tréninku opakovaně vracely. "Nohu mi dráždily kalcifikace (zvápenatění), čímž se vytvářel pořád dokola zánět. Pomohlo mi až delší volno a po konzultacích s panem (profesorem Pavlem) Kolářem jsem začal od ledna pomalu zatěžovat. Šel jsem krok za krokem a každý týden přidával kilometry, aby si na to noha zvykla a nepřetížila se, což bylo zásadní, jak se později ukázalo," řekl Holuša.

Nyní už je naprosto v pořádku. "Cítím se skvěle. Konečně mohu zas kvalitně trénovat a makat tak, jak to mám rád. Myslím, že na letní sezonu budu velice dobře připravený a moc se na ni těším," řekl halový vicemistr světa.

Připravoval se v portugalském Monte Gordo, které se mu líbilo při pobytech s Duklou na PMEZ. "Panovalo tam i ideální počasí. Mohl jsem kvalitně trénovat v místních borových lesích i na stadionu. Po každém tréninku jsem chodil ledovat do oceánu a v druhém týdnu jsem tam i plaval. Bylo to velice povedené soustředění," pochvaloval si devětadvacetiletý mílař.

Při pobytu v Portugalsku viděl, jak jeho reprezentační kolega Filip Sasínek získal bronz na patnáctistovce na halovém mistrovství Evropy. Tam Holuša kvůli zranění nemohl obhajovat titul z Prahy. "Filip běžel i přes svůj věk jako zkušený závodník. Sice tam chybělo hodně kvalitních mílařů, z pražského finále nestartovalo osm kluků, nicméně na to se historie neptá a Filip vybojoval velice cenný výsledek," komentoval Sasínkovo vystoupení.

V sobotu 25. března bude Holuša startovat na Grand Prix Dříteč. "Beru to jako tréninkový závod, ale rozhodně se nebudu šetřit. Prostě poběžím osm kilometrů a pokusím se o co nejlepší čas. V Dříteči jsem byl už loni, ale neběžel jsem. Jen jsem předával ceny a podporoval děti. Dříteč je domovem našeho reprezentačního doktora Jirky Neumana, který závod pořádá," řekl.

Poté odletí na měsíční soustředění do marockého Ifranu, kam jezdí každoročně. Po návratu plánuje začít závodit. V létě by chtěl atakovat osobní rekordy a dostat se do finále světového šampionátu v Londýně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články