Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Problémy pro Faraha. Podle uniklé zprávy měl překročit antidopingová pravidla

Londýn – Britský běžec Mo Farah měl dostávat od svého trenéra léky na předpis, i když pro jejich užití nebyl zdravotní důvod. Jednat se mělo o infúze spalovače tuků L-Carnitinu. Informaci zveřejnil list Sunday Times, který se odkazuje na uniklou zprávu Americké antidopingové agentury. Ta praktiky Farahova kouče sleduje poslední dva roky.

Mo Farah
zdroj: Reuters

Noviny Sunday Times pracují s daty a dalšími informacemi, jež unikly z Americké antidopingové agentury (USADA). Podle nich měl Farahův trenér Alberto Salazar zneužívat léky na předpis, které dával svým svěřencům. Ti přitom neměli k užití léků a různých lékařských přípravků zdravotní důvod.

V článku se objevuje informace, podle níž měl Farah a další sportovci ze Salazarovy skupiny dostávat infúze tzv. L-Carnitinu, který se používá k rychlému spalování tuků – tato látka sice není zakázaná sama o sobě, je ale regulováno její množství a také doba, po kterou se může užívat. USADA věří, že Salazarovi atleti pravidla užitím látky překročili. Pokud je informace pravdivá, riskoval Salazar zdraví svých atletů k tomu, aby zvýšil jejich hladinu testosteronu a urychlil jejich regeneraci.

Britský olympijský vítěz obvinění odmítá. "Je to frustrující, že musím vydávat prohlášení, které se touto věcí zabývá. Jsem sportovec, který vždy závodil čistě. Mrzí mě, že část médií mě navzdory existujícím faktům nepřestává spojovat s dopingem," uvedl Farah v prohlášení.

Proti Salazarovi bylo v minulosti vzneseno několik obvinění, naposledy v roce 2015, kdy britská stanice BBC přinesla informace o tom, že měl svým svěřencům podávat injekce testosteronu. Americký kouč obvinění odmítl. USADA ve stejném roce začala Salazara vyšetřovat.

Zdroj
ČT sport, BBC, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články