Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Tyčkař Barber unikl trestu za doping. Za vše mohlo "neformální setkání"

Ottawa – Mistr světa ve skoku o tyči Shawnacy Barber soutěžil na olympijských hrách v Riu navzdory pozitivnímu testu na kokain. Startovat mohl jen kvůli tomu, že se zakázaná látka do jeho těla dostala při styku se ženou, se kterou se potkal prostřednictvím webu Craigslist. Podrobnosti celého případu byly vydány až nyní.

Shawnacy Barber
zdroj: ČTK/PA

Dvaadvacetiletý kanadský reprezentant patřil v Riu do širšího okruhu favoritů, konečné desáté místo bylo pro něj zklamáním. Mohl být ale vůbec rád, že se do soutěže dostal.

"Dne 8. července 2016, den před soutěžemi na kanadském šampionátu v Edmontonu, Barber napsal zprávu na webu Craigslist v sekci 'neformální setkání'. Použil pseudonym," uvádí se ve zprávě kanadského centra pro řešení sporů ve sportu.

"Ve svém postu uvedl, že chce potkat ženu, která nebere drogy. Specifikoval, že chce 'profesionální' osobu. Barber pak ve výpovědi uvedl, že smyslem zprávy bylo 'najít partnera na týden nebo víkend', aby 'zmírnil stres'."

Poté co odmítl několik nedůvěryhodných nabídek, domluvil se Barber na schůzce se ženou označenou ve zprávě jako W. Neznámá přiznala, že kokain užila. Barber podle vyšetřovatelů o ničem nevěděl. "Neuvědomil si, že existuje nějaká možnost požít drogy polibkem. Spoléhal na svůj úsudek při chatování i setkání. Ukázalo se, že se mýlil. Bylo to poprvé, co takovou věc udělal," píše se ve zprávě.

Druhý den byl Barber vybrán pro dopingovou kontrolu. Testování ukázalo jasně na kokain. Kanadské centrum pro etiku ve sportu, které provozuje národní antidopingové programy, navrhovalo čtyřletý zákaz. Barber byl však po důkladném vyšetřování očištěn 11. srpna, tedy pouhé dva dny před startem soutěží v Riu. Nakonec přišel jen o titul domácího šampiona.

"Byla to docela těžká zkouška jet na olympiádu takhle, ale všechno proběhlo tak, jak jsem předpokládal," uvedl Barber.

Podle jeho právního zástupce experti konstatovali, že tak malé množství drogy při úmyslné konzumaci ani nelze požít. "Máte neúmyslné požití kokainu, který je předán sportovci při líbání, což je přesně to, co se stalo," řekl advokát Paul Greene.

"Pro Shawna je to ponaučení. Je to mladý závodník, který se učí, jak soupeřit na sportovišti a jak se připravovat mimo ně," konstatovala kanadská atletická federace.

Zdroj
The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články