Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Stěpanovová je první ruskou atletkou, která může startovat v Riu neutrálně

Monako - Běžkyně Julia Stěpanovová, která se podílela na rozkrytí systematického dopingu v Rusku, může startovat na olympiádě v Riu. Stala se tak první ruskou atletkou, které IAAF umožnila závodit coby neutrální sportovkyni.

Julia Stěpanovová
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Úspěšná běžkyně na 800 m byla v roce 2013 potrestána na dva roky za nesrovnalosti v biologickém pasu. O rok později se přestěhovala do Německa a spolu s manželem Vitalijem, bývalým pracovníkem ruské antidopingové agentury RUSADA, vystoupili v pořadu televize ARD o dopingu a s ním spojené korupci v ruském sportu.

Na základě vyšetřování Světové antidopingové agentury WADA byli ruští atleti loni vyřazeni z mezinárodních soutěží a jejich distanc byl v červnu potvrzen. Nesmějí tak na ME ani do Ria, nicméně mohou podat IAAF žádost o výjimku, aby mohli startovat pod neutrální vlajkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Stěpanovová může v Riu startovat pod olympijskou vlajkou

Mezinárodní federace v dnešním tiskovém prohlášení uvedla, že tak učinilo více než 80 ruských atletů. Podle médií však mají šanci pouze ti, kteří nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém. To je i případ Stěpanovové, jež dostala výjimku jako první, a IAAF informovala organizátory mezinárodních akcí, že je brzy třicetiletá půlkařka oprávněna závodit.

Evropská atletická asociace EAA rozhodnutí mezinárodní federace akceptovala. "Pokud Stěpanovová přijede do Amsterodamu, bude závodit pod naší vlajkou," uvedla EAA.

Rozběhy na 800 metrů žen jsou na programu hned první den ve středu. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) s rozhodnutím počká, dokud případ Stěpanovové neprostuduje. "Tiskové prohlášení IAAF jsme zaznamenali. Jak jsme už uvedli dříve, až nám IAAF předá spis se všemi potřebnými informacemi, případ paní Stěpanovové důkladně prostudujeme," uvedli představitelé MOV.

Stěpanovová není jedinou atletkou, která nebude soutěžit pod vlajkou žádného státu. MOV už dříve umožnil na srpnových Hrách v Riu de Janeiru soutěžit uprchlíkům. Jedná se o deset sportovců původem ze Sýrie, Jižního Súdánu, Etiopie a Demokratické republiky Kongo.

Uprchlický olympijský tým se značkou ROT bude v Riu startovat pod vlajkou a hymnou MOV. Výkonný výbor olympijského výboru v Lausanne potvrdil, že uprchlíci budou mít stejná privilegia jako sportovci z ostatních 206 členských zemí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články