Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Legendární Zátopek má knihu o opravdovém životě

Praha - Dana Zátopková při příležitosti oslav Mezinárodního olympijského dne pokřtila knihu Náš život pod pěti kruhy. Napsala v ní o svém životě a životě svého muže Emila Zátopka. Jedná se už o druhou publikaci spojenou se Zátopkem, jehož silueta běžce je hlavním motivem českého olympijského týmu pro Hry v Riu. Už dříve vyšel o nejslavnějším běžci české historie komiks. "Jelikož mě paměť docela funguje, bylo to fajn. Ráda jsem na to vzpomínala," řekla Zátopková.

Životopisné dílo tvoří zábavné vzpomínky a vyprávění pravdivých historek ze sportovního, ale i soukromého života nejslavnějšího českého sportovního páru. Zátopková vypráví o dětství, sportovních začátcích, úspěších i neúspěších i dlouholetém partnerství. V knize jsou i dosud nepublikované fotografie a také prvky hovorové češtiny i nářečí.

"O mně a Emilovi se toho napsalo tolik, že se v tom jde těžko vyznat. V uplynulých sedmi letech jsem poskládala všechny části skládanky a vznikla kniha o našem opravdovém životě," řekla sama autorka Dana Zátopková, třiadevadesátiletá olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952. "Dohnalo mě k tomu to, že se v poslední době objevilo mnoho knížek o nás, kde byla spousta chyb a nesmyslů. Řekla jsem si, že dokud žiju, pokusím se to napsat," dodala.

Manželé Zátopkovi spolu jednu knihu už napsali, publikace s názvem Dana a Emil Zátopkovi vypravují však končí vzpomínkami na rok 1960, protože další příběhy a historky nemohly být z politických důvodů zveřejněny. Publikace Náš život pod pěti kruhy na tuto knihu navazuje, doplňuje Emilovy deníkové záznamy a popisuje život slavné dvojice i v dobách nesvobody po roce 1968. "Je to její druhá zlatá medaile. Taková knížka takových rozměrů? To kobouk dolů," řekla sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články