Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Talentovaná Vokálová následuje Hejnovou, v osmnácti získala republikový titul

Tábor - Česká republika by mohla mít novou Zuzanu Hejnovou. Atletce Tereze Vokálové je čerstvě osmnáct let a podobně jako Hejnovou ji trénuje Dana Jandová. Vícebojařka Vokálová zvítězila na mistrovství republiky v závodě na 400 metrů překážek v čase 57,22 vteřiny a pojede na mistrovství Evropy do Amsterdamu. Její další trenérkou by měla být za dva roky právě Hejnová, která plánuje po mistrovství světa v Londýně ukončit kariéru.

Tereza Vokálová
zdroj: ČT sport

Vokálová působí jako zjevení i mezi talenty. Drobná dívenka z Jablonce má však enormní cit pro rytmus a skvělé dispozice pro běh v únavě, což se projevuje zejména v závěru náročné tratě. A před letošní sezonou hodně zapracovala také na své psychice. "Je to talent, běhá podobně jako Zuzka v jejím věku," uznala trenérka Jandová. Český juniorský rekord Hejnové má hodnotu 55,89 sekundy, Vokálová ale bude v této věkové kategorii ještě dva roky. "Pak ji pošlu do Prahy k Zuzce (Hejnové)," má jasno Jandová.

Vokálová přitom není překážkářkou. Stále trénuje na víceboj, do dálky umí přes šest metrů a na letošním domácím šampionátu juniorů v sedmiboji získala stříbrnou medaili za součet 5287 bodů. "Já ji připravuju pořád na víceboj a na krátké překážky, ale po tomhle je jasné, že ji budu muset přemluvit a začneme trénovat na dlouhé překážky," uznala Jandová. S přemlouváním moc práce mít nebude. "Budu to běhat," měla jasno Vokálová.

Je nám líto, video expirovalo.
MČR v atletice: Závod na 400 metrů překážek žen

Osobní rekord si o dvě desetiny na 58,68 sekundy zlepšila už v rozběhu. Ve finále však přišel neuvěřitelný výkonnostní progres. Také mladá atletka za cílem nevěřila vlastním očím a rukama si zakrývala v šoku tvář. "Říkala jsem si, jestli je to vůbec můj čas a jestli se to nějak nezbláznilo nebo neporouchalo," přiznala. Posun přisuzovala i lepší psychice. "Jsem to neměla srovnané v hlavě, nevěděla jsem, co chci. Teď už vím, budu si víc věřit," uvedla.

Hejnová je jejím vzorem a jsou také kamarádky. Občas si napíší. "Včera mi psala, jak na to, takže jsem ji poslechla," uvedla Vokálová, ale obsah zprávy nechtěla prozradit. "To je tajné," pousmála se. "Doufám, že budu jednou jako ona," věřila. "Až dodělám školu, půjdu do Prahy a doufám, že budu trénovat u Zuzky," těšila se. Od Hejnové má dokonce i nějaké tretry a oblečení. "Jsem za to neskutečně ráda," poděkovala na dálku.

S Hejnovou se Vokálová v přímém souboji nikdy nad překážkami nepotkala, přihodit se to ale může na ME. Se startem v Amsterdamu přitom Vokálová původně vůbec nepočítala, chtěla se kvalifikovat hlavně na MSJ v Bydhošti. "Terka má úžasný konec. Je to holka, která běží od sedmé překážky stejně jako Zuzka, stupňuje běh a v konci jí nedojdou síly," popisovala Jandová.

Vokálovou nepřipravuje podle vzoru Hejnové v začátcích kariéry. Věří spíš svému citu. "Ale jedeme podobnou cestou," upozornila Jandová na skutečnost, že Hejnová byla kdysi rovněž vícebojařkou. "Zuzka byla víc běhavější v tom objemu, Terezka je rychlejší," porovnala Jandová. "Se Zuzkou tréninky konzultujeme, radíme si, jsme v kontaktu. Když něco potřebuju, zavoláme si," prozradila trenérka.

Hejnová se tak na přípravě Vokálové už nepřímo podílí. "Zuzka může poradit, protože dlouhé překážky jsou hlavně o hlavě," uvedla Jandová. "Terezka je obrovský introvert a nevěří si, letos ale na sobě strašně zapracovala a udělalo to hrozně moc," pravila. "Už je to docela vyzrálá závodnice, má úžasný cit pro rytmus, neřeší prává levá noha, má plynulý přechod překážky. Má obrovský potenciál," pochválila svěřenkyni.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články