Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kudlička přešel z karbonu na laminát a doufá, že ho nové tyče vynesou k rekordu

Ostrava - Na poslední chvíli si tyčkař Jan Kudlička zajistil start na halovém mistrovství světa, na domácím šampionátu v Ostravě mu k tomu stačil jeden skok na 577 cm. Obhájce bronzové medaile ze Sopot se v letošní halové sezoně dlouho trápil, byť formu podle svých slov má. Zatím se ale srovnává s novou technikou, neboť na podzim minulého roku vyměnil karbonové tyče za laminátové. Ostravský výkon mu zajistil i start na olympijských hrách. 

Jan Kudlička
zdroj: ČTK autor: Adolf Horsinka

Kudlička se o limit pokoušel v sezoně několikrát, ale laťka vždy těsně spadla. "Tu smůlu jsem si vybral, konečně to tam zůstalo," radoval se. Dokonce uvažoval, že kdyby neměl formu, tak by na HMS nejel. Nakonec k tomuto kroku nesáhl. "Jedu obhajovat medaili, takže 577 snad není konečná. Nebylo by špatné deset centimetrů přidat," přemítal.

V Ostravě přitom všechno hrálo proti němu. Stále si zvyká na nové tyče, navíc v nové hale je na něj krátký rozběh a Kudlička musel nabíhat z klopené zatáčky. "Nakonec se mi skákalo dobře, protože jsem skočil pěkný výkon. Ale pocitově to bylo špatně. Rozběh jsem netrefoval, ale aspoň jsem se zahřál a jsem samozřejmě rád, že jsem to zvládnul," řekl.

Kdyby v Ostravě neskočil, ještě jednu záložní variantu měl. "Pořád jsem doufal, že kdyby se to nepovedlo v Ostravě, ještě bych měl šanci v Jablonci. Ale už to tam muselo zůstat, atakoval jsem to na mnoho závodech a požadovaná výška mi vždy těsně spadla. V Ostravě nebylo zbytí a povedlo se."

Karbon je rychlejší, ale láme se

Na karbonové tyče zanevřel, neboť se často lámaly. A poslední kapka přišla loni při závodu v Opavě na konci sezony, kdy mu praskla úplně nová tyč při prvním pokusu, který s ní absolvoval. Nové laminátové tyče mu ale před sezonou přišly pozdě, na prvních závodech tak skákal na vypůjčených.

"Karbon je rychlejší, takže se na pomalejším laminátu zatím učím, ale do budoucna by to mělo být lepší. Nepříjemné je, že jsou těžší a tlustější, ale zvykám si. Ta změna by se měla projevit když ne v Portlandu, tak na OH určitě," věří. "Je to, jako kdybych jezdil autem na suchu a na sněhu. Ale už to mám docela osahané, už vím, na kterých skákat," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Kudlička chce skákat výše, Ostrava mu příliš neseděla

Nyní se bude soustředit na vyladění formy. "Chci útočit na český rekord," uvedl před startem v Jablonci. O výšku 583 se pokoušel i v Ostravě. "Chci si pro HMS osahat vyšší výšky," řekl. Aby mohl pomýšlet na medaili v Portlandu, bude se muset zlepšit. "Ale klidně může stačit 580 cm na medaili," myslí si.

Soustředit se bude ve Spojených státech. "Česká reprezentace udělala dobrý krok volbou olympijského centra v Chula Vistě (v Kalifornii), kam jezdí na soustředění špička. Konečně se tam podíváme. Třeba tam budeme v budoucnu trávit více času. Co se týče aklimatizace, je to ideální, pak už jen přeletíme do Portlandu," pochvaloval si.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články