Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Atletické skandály: Dopingu se nevyhnuly ani největší hvězdy

Praha - Přestože je momentálně v centru dopingového dění jasně Rusko, skandály protínají historii atletiky hranicím navzdory. Hřešili ti méně úspěšní, kteří se teprve chtěli dostat na vrchol, stejně jako největší hvězdy atletiky - olympijské zlato vracel Ben Johnson, Justin Gatlin přišel o světový rekord na stovce, Marion Jonesovou dokonce doping dovedl za mříže. Připomeňte si největší atletické dopingové kauzy.

Ben Johnson (Kanada) - V září 1988 byl po olympijském finále běhu na 100 metrů v Soulu diskvalifikován kvůli stanozololu. Musel vrátit zlato a jeho dva světové rekordy byly vymazány. Po dvouletém zákazu činnosti se pokusil o návrat, ale v březnu 1993 mu Mezinárodní atletická federace IAAF udělila doživotní zákaz startu kvůli druhému pozitivnímu dopingovému nálezu.

Linford Christie (Británie) - V únoru 1999 byl olympijský vítěz a mistr světa v běhu na 100 metrů usvědčen z užití anabolického steroidu nandrolonu, za což byl potrestán dvouletým zákazem startu.

Dopingový skandál kolem americké laboratoře BALCO - V říjnu 2003 americká antidopingová agentura USADA oznámila, že ve vzorcích moči mnoha atletů objevila dosud nezjistitelný, laboratorně vyrobený anabolický steroid tetrahydrogestrinon (THG) z dílny kalifornské laboratoře BALCO. Z jeho užití (či ze spojení s laboratoří) byli později usvědčeni například sprinteři Dwain Chambers, Tim Montgomery či Kelli Whiteová, většina z nich dostala dvouleté tresty.

Adrian Annus a Robert Fazekas (Maďarsko) - Maďarská atletická federace potrestala v srpnu 2004 kladiváře a diskaře dvouletým zákazem startu. Oba původní vítězové z OH v Aténách byli diskvalifikováni kvůli manipulaci se vzorky při kontrole.

Justin Gatlin (USA) - Olympijský vítěz v běhu na 100 metrů měl v dubnu 2006 pozitivní test na testosteron. Dostal čtyřletý distanc a byl mu vymazán tehdejší světový rekord na stovce. Po návratu získal bronz na OH 2012 či čtyři stříbra z MS.

Marion Jonesová (USA) - V říjnu 2007 se před soudem přiznala, že systematicky dopovala, a ukončila kariéru. Přišla o tři zlata a dva bronzy z OH 2000 v Sydney i o medaile z MS 2001 v Edmontonu. V lednu 2008 jí civilní soud vyměřil šest měsíců vězení za to, že lhala vyšetřovatelům o své dopingové minulosti a kryla finanční podvod někdejšího přítele atleta Tima Montgomeryho. Byla rovněž zapletena ve skandálu kolem laboratoře BALCO.

Tyson Gay (USA) - Trojnásobný mistr světa z roku 2007 měl v létě 2013 pozitivní dopingový test na anabolický steroid. Za spolupráci s úřady později dostal snížený roční trest, přišel též o stříbro ze štafety z OH 2012. K závodění se vrátil loni v červnu.

Jamajští sprinteři - V červnu 2013 bylo pozitivně testováno několik špičkových jamajských sprinterů včetně bývalého světového rekordmana v běhu na 100 metrů Asafy Powella nebo stříbrné olympijské medailistky ze štafety na 4x100 m Sherone Simpsonové, kteří měli pozitivní test na zakázaný stimulant oxilofrin. Oba dostali trest na 18 měsíců, jenž jim později Sportovní arbitráž CAS snížila na půl roku.

Ruští atleti - Aféru odstartoval loni v listopadu dokument německé televize ARD, která obvinila Rusko ze systematického dopingu, korupce a vydírání. Od té doby byly kvůli dopingu či nesrovnalostem v biologických pasech potrestány desítky atletů včetně olympijských vítězů v chůzi Sergeje Kirďapkina, Olgy Kaniskinové a Valerije Borčina či běžkyně Julije Zaripovové. Nezávislá vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA v pondělí doporučila vyloučit ruskou federaci z mezinárodní atletické asociace IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her kvůli porušení antidopingového kodexu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články