Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Medailista z ME do 23 let Jirka: Štafeta by měla trénovat spolu, jako to dělají Poláci

Praha – Čtyři cenné kovy přivezli z mistrovství Evropy atletů do 23 let čeští reprezentanti. Hned o dvě se postaral sprinter Jan Jirka. Zatímco jeho bronz ze závodu na 200 metrů byl příjemným překvapením, štafeta na 4 x 100 metrů patřila k favoritům. Jirka přiznává, že české štafetě pomohla k medaili i dobrá souhra, a společný trénink sprinterů by podle mladého atleta mohl být cestou k dalším úspěchům.

Je nám líto, video expirovalo.
Mladí atleti Jirka a Juška: Rio je zatím daleko

Česká štafeta sprinterů ve složení Marcel Kadlec, Michal Desenský, Jan Jirka a Zdeněk Stromšík už v rozběhu ukázala, že bude adeptem na jednu z medailí. Díky výkonu 39,76 sekundy byli Češi nejrychlejší a měli na setinu stejný čas jako jejich pozdější fináloví přemožitelé Francouzi. I když se v boji o medaili dokázali zlepšit na 39,39 sekundy, na vítězství to nestačilo.

Za skvělým výsledkem štafety stála podle Jirky - krom výborných individuálních výkonů – sehranost české čtyřky. Podle mladého atleta by bylo nejlepší, kdyby se čeští sprinteři spolu připravovali na štafetu pravidelně. "Bylo by ideální, kdyby se dalo dohromady třeba pět šest sprinterů, kteří by během roku, třeba i 14 dní v kuse, mohli spolu trénovat," myslí si.

"Podobným způsobem to dělá polská štafeta, která odjede na dva tři týdny na Kanárské ostrovy, trénují dohromady a sbíhají štafetu," uvádí příklad ze zahraničí Jirka. V Česku se to však zatím stoprocentně nedaří. "Letos to bylo trošku krkolomné. Museli jsme dávat dohromady hodně lidí a nakonec nás zbylo jen pět. I když sprinterů v České republice je dost, tak bylo hodně zraněných a dát dohromady štafetu bylo komplikované. Nakonec se to ale povedlo," raduje se sprinter.

Jirka by si přál, aby v příštích sezonách společná příprava českých sprinterů fungovala standardně. "Do budoucna bychom byli rádi, kdyby se povedlo dát dohromady jarní soustředění a sbíhat štafetu společně čtrnáct dní," doufá. Skloubit řadu individuálních zájmů však není snadné. "Není to čistě jen na šéftrenérovi. Záleží i na tom, jak se individuální trenéři dohodnou se šéftrenérem a jak to skloubí s individuálními prioritami," vysvětluje Jirka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články