Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Ptáčníková ovládla Pražskou tyčku v rekordu, na výhru dosáhl i Kudlička

Praha – Jiřina Ptáčníková na Palachově náměstí skočila 472 centimetrů a Pražskou tyčku vyhrála v rekordu mítinku, který poprvé ve čtyřiadvacetileté historii nebyl exhibiční a měl punc regulérní soutěže. Česká atletka se tak navíc zařadila na páté místo letošních světových tabulek a v Evropě je aktuálně třetí. Podobně si vedl i životní partner Ptáčníkové. Jan Kudlička vyrovnal své letošní maximum 575 cm, porazil tuzemského rekordmana Michala Balnera a také zvítězil. 

Jiřina Ptáčníková na Pražské tyčce
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Ptáčníková už o víkendu na mistrovství republiky v Plzni ukázala, že její forma roste. I díky skoku přes 463 cm dostala pozvánku na sobotní mítink Diamantové ligy v Paříži, tudíž přehodnotila původní záměr odjet na závod do slovinského Velenje, který se kryl s Pražskou tyčkou.

"Bylo by to hodně cestování, vrátila bych se ve čtvrtek večer. Takže jsem to přehodnotila a rozhodla jsem se skákat na Pražské tyčce, i když se mi na ní nikdy moc nedařilo. Teď ale nelituji. Dneska se mi skákalo dobře, i když jsme se trochu prali s protivětrem," hodnotila Ptáčníková, která na Pražské tyčce dosud skočila nejvíc 446 cm. "Konečně jsem to prolomila," řekla.

Němka Martina Strutzová, bývalá vicemistryně světa i Evropy, měla dnes smůlu: při závodu dvakrát zlomila tyč, což je rarita. Přesto skončila druhá za 460 cm. Právě jí vzala Ptáčníková o centimetr rekord mítinku z roku 2011 a pak se na výšce 477 cm neúspěšně pokoušela překonat vlastní český rekord.

Na Palachově náměstí před Rudolfinem se Ptáčníkové skákalo lépe než na Václavském náměstí, kde se až na jednu výjimku konaly všechny ročníky závodu. "Není to z kopce, což je pro mě obrovská výhoda, z kopce to neumím," uvedla.

I když má Ptáčníková druhý výkon kariéry zapsaný v historických tabulkách, bere ho s rezervou, neboť rozběh je postavený na pružné konstrukci. "Výkony jsou tak trochu lepší. Ale jsem ráda, že jsem si vyzkoušela tvrdší tyče i vyšší výšky a uvidím, co to se mnou udělá na stadionu, který tolik nedovolí. Ale je to lepší pro sebevědomí, mám lepší pocit," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Ptáčníková na Pražské tyčce skočila rekordních 472 cm

Rekord chtěl i Kudlička

Kudlička si dělal zálusk na překonání národního maxima, které nedávno vytvořil právě Balner skokem přes 582 cm v Baku, ale soutěž se mu moc nepovedla. Od začátku se trápil i proto, že není zvyklý skákat na pružné podložce v centru města. Přesto úspěšným třetím pokusem na 575 cm závod vyhrál popáté za sebou a pošesté celkově. Balner zaznamenal výkon 565 cm.

"Dneska jsem to vybojoval. Nevím, jestli slunkem nebo tréninkem, ale jsem unavený," řekl Kudlička. "Skákání na pódiu mi dělalo technické problémy. V Plzni to bylo mnohem lepší než dnes," připomněl víkendový šampionát, kde měl na rekordní výšce nadějnější pokusy.

Těší ho ale, že zůstal zdravý, neboť loni ho po stejném závodu trápilo koleno a musel zrušit start na závodu Diamantové ligy v Paříži. Tam tentokrát v pátek odletí. "Mistrovství světa je na stadionu, tam musím skákat vysoko," upozornil Kudlička. "Jsem rád, že jsem dneska vyhrál, potvrdil formu a jedeme dál," dodal. 

Pražská tyčka, mezinárodní závod ve skoku o tyči:

Muži: 1. Kudlička 575, 2. Balner (oba Dukla Praha) 565, 3. Arents (Lot.) 565.

Ženy: 1. Ptáčníková (USK Praha) 472, 2. Strutzová (Něm.) 460, 3. Penaová (Ir.) 440. 


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články