Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Tři ruští olympijští vítězové v chůzi byli potrestáni za doping

Moskva - Tři ruští olympijští vítězové v chodeckých disciplínách dostali tresty za doping. Sergej Kirďapkin a Olga Kaniskinová nesmějí závodit tři roky a dva měsíce, Valerij Borčin dostal za druhé provinění distanc na osm let.

Kirďapkin získal olympijské zlato v závodu na 50 kilometrů v roce 2012 v Londýně, Borčin a Kaniskinová triumfovali o čtyři roky dříve v Pekingu na dvacetikilometrové trati. Mezinárodní atletická federace IAAF a ruská antidopingová agentura RUSADA je kvůli nesrovnalostem v biologických pasech vyšetřovaly už od konce roku 2012.

Z téhož důvodu byli potrestáni také mistr světa z roku 2011 Sergej Bakulin a Vladimir Kanajkin, který tehdy na šampionátu v Tegu získal stříbrnou medaili. Kanajkin už měl za sebou jeden dopingový trest a za opakované provinění dostal doživotní zákaz, Bakulin nesmí závodit tři roky a dva měsíce. Trest mu běží od konce roku 2012, stejně jako Kaniskinové a Kirďapkinovi, jenž tak teoreticky může obhajovat v Riu de Janeiro olympijské zlato.

Borčin byl potrestán zpětně od října 2012. Vynesené tresty by neměly ovlivnit výsledky olympijských závodů, změnit by se však mělo pořadí v čele chodeckých soutěží na MS 2009 a 2011. Bakulinovo jméno se v minulých dnech objevilo v médiích v souvislosti s podezřením, že se v době zastavení činnosti zúčastnil v Rusku závodu.

Podobnému problému čelí také olympijská vítězka z Londýna Jelena Lašmanovová a juniorská mistryně světa z roku 2012 Jekatěrina Medveděvová. V posledním desetiletí získali ruští chodci na OH a MS sedmnáct zlatých medailí. Šestnáct jich přitom vybojovali sportovci, kteří byli potrestáni nebo jsou vyšetřováni kvůli dopingu.

Zdroj
ČTK, AP

Hlavní zprávy

Nejčtenější články