Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Atletická legenda Lewis zpochybnil Boltův světový rekord

New York - Slavný americký sprinter Carl Lewis se vyjádřil skepticky k výsledkům jamajského sprintera Usaina Bolta. Ten v letošním sezoně našel soka v málokterém závodě a na olympijských hrách v Pekingu vytvořil suverénním způsobem nový světový rekord v běhu na sto metrů časem 9,69 sekundy. Lewis zpochybňuje především výrazné Boltovo zlepšení na nejkratší trati za posledních 12 měsíců.

Připomněl osudy nejrychlejších mužů planety, kterými jsou nyní Jamajčané Bolt a Asafa Powell. "Buďme realističtí a projděme si ten seznam: Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Tyson Gay a tito dva Jamajčané. Šest lidí zaběhlo regulérně pod 9,80, tři z nich byli pozitivně testování a jeden dostal roční distanc," řekl sedmačtyřicetiletý Lewis, který byl v roce 1999 vyhlášen atletem století.

Majitel devíti zlatých olympijských medailí upozornil na tristní úroveň a slabou frekvenci dopingových zkoušek na Jamajce. "Jsem hrdý na Ameriku, protože v této době mají nejlepší namátkové kontroly a nerozsáhlejší program dopingových testů. Země jako Jamajka nemají žádný program pro neohlášené tréninkové kontroly, takže třeba celé měsíce nejsou testováni," prohlásil bývalý světový rekordman.

Před pěti lety se ukázalo, že sám měl na národním šampionátu v roce 1988 pozitivní test na stimulant, ale národní olympijský výbor ho utajil, aby mohl Lewis startovat na olympiádě v Soulu. Zakázaná látka se do Lewisova těla dostala z doplňku výživy. Američtí funkcionáři ho tehdy zprostili viny, aniž by případ zveřejnili. Sám Lewis tehdy poukazoval na nešťastnou náhodu, kvůli které si zavedl do těla zakázanou látku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články