Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Špotáková krok od celkového triumfu, Svoboda se snaží o návrat

Brusel - Páteční finálový závod Diamantové ligy v Bruselu bude pro oštěpařku Barboru Špotákovou šancí na třetí celkový triumf v prestižním seriálu. Na startu posledního velkého mítinku sezony budou i další dva čeští atleti: překážkářka Denisa Rosolová bude mít příležitost na další reparát po mistrovství Evropy v Curychu, pro překážkáře Petra Svobodu bude Brusel dalším krokem k návratu do světové špičky po vážném a vleklém zranění. Atletický mítink sledujte živě od 20:00 na programu ČT sport a našem webu.

Mistryně Evropy Špotáková má dobrou výchozí pozici. Je v čele se 14 body a její jedinou soupeřkou v boji o celkové vítězství je Slovinka Martina Ratejová. Ta má o čtyři body méně a bude si chtít určitě spravit chuť po nevydařeném ME v Curychu. Aby ale celkově vyhrála, musí v Bruselu hodit nejdál a doufat, že Špotáková bude nejlépe třetí. "Mám to dobře rozehrané, takže určitě chci celkově vyhrát," uvedla Špotáková.

Kromě Ratejové a dvojnásobné olympijské vítězky Špotákové jsou ve startovní listině Němka Linda Stahlová (letos 67,32), třetí žena ME v Curychu, ale také Ukrajinka Hanna Hacková-Fedusovová, která letos hodila jen o tři centimetry méně než vedoucí žena tabulek Stahlová. Svoboda se do startovní listiny dostal na poslední chvíli i díky tomu, že v Curychu na ME obsadil páté místo. Přitom tři roky předtím na velké akci nebyl a kvůli vážnému zranění achilovky se často spekulovalo o tom, že jeho kariéra končí.

Nyní nastoupí proti světové špičce, z jedenácti nejrychlejších mužů sezony bude na startu sedm včetně dvou překážkářů, kteří letos zaběhli pod 13 sekund. "Je to taková konkurence, že bych si možná mohl klást za cíl neskončit poslední," řekls úsměvem Svoboda. Možnost konfrontace si ale moc cenil. "Bude super si s nimi zaběhnout a poměřit, i když si nejsem úplně jistý, že na to mám," poznamenal. "Nejedu tam s tím něco předvést, chci si ale výkonem udělat radost a je to pro mě další krok zpátky do špičky," dodal halový mistr Evropy 2011, který naposledy běžel na Diamantové lize v srpnu 2010 v Curychu, kde byl čtvrtý.

Proti Rosolové nastoupí mimo jiné i letos jasně nejlepší Jamajčanka Kaliese Spencerová, která v sezoně běžela už za 53,41 sekundy, nebo Eilidh Childová, mistryně Evropy z Curychu, kde byla Rosolová po špatném finiši čtvrtá. Rosolová po ME běžela i na mítinku v Birminghamu, kde byla za 55,65 sekundy třetí. Původně měl v Bruselu skákat i bronzový medailista z ME tyčkař Jan Kudlička, ale ten již ukončil sezonu a odpočívá.

Na startu bude 49 medailistů z Curychu, z toho sedmnáct zlatých. Chybět nebude evropská sprinterská královna Dafne Schippersová, která poběží dvoustovku. Tahákem budou i oba sprinty mužů, neboť Američan Justin Gatlin nastoupí do běhu na 100 i 200 metrů s cílem zlomit letošní světová maxima na obou tratích - 9,80 a 19,68. Mezi oběma běhy bude mít hodinovou pauzu, první přijde na řadu stovka. Atraktivní bude opět výška, jíž se zúčastní všichni čtyři muži, kteří mají letos skočeno přes 240 cm - Katařan Mutaz Issa Baršim, Ukrajinci Bohdan Bondarenko, Andrej Procenko a Rus Ivan Uchov. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články