Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Asi budu lidem mávat oštěpem mezi hlavami, tuší Veselý problémový rozběh na ME

Praha - V loňském roce ho trápily dlouhodobé problémy s kolenem, letos řeší oštěpař Vítězslav Veselý jiný problém. Má totiž rozběh dlouhý více než 36 metrů, zatímco na stadionu v Curychu, dějišti blížícího se mistrovství Evropy, umožňuje rozběžiště sektoru náběh na odhod pouze z maximální vzdálenosti 32 metrů. Přímé přenosy z mistrovství Evropy můžete sledovat na ČT sport a našem webu od 12. do 17. srpna.

Vítězslav Veselý při přípravě v Nymburku
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

V těchto dnech absolvuje Veselý závěrečnou přípravu v Nymburce, z plného tréninku by se měl ukázat při víkendovém mistrovství České republiky v Ostravě. Ale je velmi pravděpodobné, že neabsolvuje všechny pokusy, že bude opatrný na své zdraví. A možná si vyzkouší také kratší rozběh. "Uvidíme na místě, jak se budu cítit, ale nemá smysl se rozbít na českém mistrovství, důležitá je Evropa," řekl.

O svém zdraví už jednatřicetiletý atlet mluvit moc nechce. Pokaždé se ho všichni ptají, jak je na tom s kolenem, co achilovky... Loni ho kloub na noze trápil hlavně na mistrovství světa v Moskvě a dlouho se bolesti nemohl zbavit. Až letos na jaře. "Je to lepší neřešit, jsem zdravý jako řípa," podotkl s úsměvem. "Trénuji téměř bez omezení, i když pořád v tom jsou nějaké kompromisy, ale ty už možná budou až do konce kariéry. Ale není to nic, co by mě omezovalo a bránilo se dostat do dobré formy," ujistil.

A formu nemá v letošní sezoně špatnou. Závodil nebývale často. V pěti případech se dostal za hranici 83,5 metru, výkonem 87,38 z Ostravy je druhý ve světových tabulkách. "Cítil jsem, že bych mohl hodit daleko, ale moc se to nepotvrdilo. Je na tom házení trochu vidět, že tam je trochu nejistota," přiznal, že čekal o trochu lepší výkony. "A krátký rozběh znásobuje chyby v technice," připustil obavy.

Veselý patří mezi oštěpaře s nejdelším náběhem a podobné potíže má na stadionech často. Předloni na ME v Helsinkách, kde nakonec vyhrál, dokonce kvůli němu posouvali reklamní bannery a Veselý se v kvalifikaci zachránil až posledním hodem. "Ty rozběhy řeším už několik let. Budu se s tím muset nějak vypořádat, ale ideální to nebude," řekl.

Curych i dějištěm finále Dimantové ligy

Pro Veselého přitom bude letos Curych dějištěm hned dvou nejdůležitějších závodů roku. Vedle ME i finále Diamantové ligy, kterou už dvakrát vyhrál, navíc se tam při posledním závodu lukrativního seriálu bude rozhodovat o nominaci na Kontinentální pohár.

"Reklamní bannery jsou tam napevno, asi budu mávat koncem oštěpu lidem mezi hlavama," přemítal s úsměvem. Házel tam při finále Diamantové ligy v roce 2012. "A to byl také problém, ukvidlal jsem tam 80 metrů, byl čvrtý a diamantovku vyhrál se štěstím," zavzpomínal.

Že v Curychu bude obhajovat titul, to může být prý trochu jeho výhoda. "Určitě budu trochu klidnější. Obhajoba ale člověka nutí přemýšlet o tom nejvyšším stupni," prohlásil. Podle dosavadních výsledků sezony ale není jasného favorita. "Je to hodně otevřené, je tam pět lidí, kteří mohou bojovat o medaili. A snad v tom finále nebudu samotný Čech," doufal v postup svých kolegů a účastníků ME Petra Frydrycha a Jakuba Valdejcha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články