Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V soutěži kladivářů v Ostravě padly nejlepší světové výkony roku

Ostrava - Nejlepší světové výkony letošní sezony padly v obou kladivářských soutěžích v předprogramu atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava. O mužský se postaral Maďar Krisztián Pars, ženský vytvořila Němka Betty Heidlerová. Na poslední chvíli se pak organizátorům podařilo domluvit start ukrajinského výškaře Bohdana Bohdarenka, který v sobotu v New Yorku vyrovnal evropský rekord 242 centimetrů a při každém z letošních čtyř startů se pokoušel o překonání světového rekordu.

Betty Heidlerová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Pars hodil v druhé sérii 81,57 metru a vlastní výkon z Veszprému překonal o 16 centimetrů. Druhý skončil Dilšod Nazarov z Tádžikistánu, který se o 62 cm rovněž dostal za hranici 80 metrů, třetí místo obsadil polský mistr světa Pawel Fajdek (79,65).

Nedařilo se Lukáši Melichovi, bronzovému medailistovi z loňského MS v Moskvě, který se od začátku sezony potýká s problémy s technikou. Hodil 72,75 metru, což znamenalo poslední osmé místo. "Dám si ještě jeden dva závody a pak musím trénovat na ME," řekl.

Heidlerová poslala náčiní na rovných 78 metrů a dosavadní vedoucí ženu tabulek Wang Čeng z Číny přehodila o 32 centimetrů. Druhá skončila Polka Anita Wlodarczyková (76,41), třetí místo obsadila Kathrin Klaasová z Německa (74,61). Tereza Králová byla za hod 65,85 metru osmá.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatou tretru odstartovala soutěž kladivářů

Zlatá tretra na poslední chvíli získala výškaře Bondarenka

Sportovní manažer mítinku Alfons Juck začal jednat s Bondarenkovým manažerem v sobotu večer, když bylo jasné, že do Ostravy nepřijedou avizované výškařské hvězdy Rus Ivan Uchov a Američan Erik Kynard. "Jsme rádi, že to nakonec vyšlo. Měli jsme štěstí, že po New Yorku letěl rovnou domů na Ukrajinu," řekl Juck.

V sobotu na Diamantové lize v New Yorku svedl Bondarenko elektrizující souboj s Katařanem Mutazem Essou Baršimem, který vyhrál jen na pokusy na výšce 242 cm. Bondarenko tím vyrovnal nejlepší kontinentální výkon historie Švéda Patrika Sjöberga a Uchova, jenž skočil 242 na letošním halovém mítinku v Praze.

O překonání světového rekordu, který drží jednadvacet let skokem přes 245 centimetrů legendární Kubánec Javier Sotomayor, se Bondarenko pokoušel při všech dosavadních startech v Marrákeši, v Římě, v Tokiu a naposledy v New Yorku. "Teď usedl do letadla v Charkově a letí sem," řekl Juck, který zkoušel získat do startovní listiny i Baršima, ale ten měl povinnosti a do Ostravy přijet nemohl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články