Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Maslák nechce léčbu uspěchat, jednoznačnou prioritou je ME

Praha - Pavel Maslák navzdory svalovému zranění a nucené pauze věří, že útok na obhajobu titulu v běhu na 400 metrů na srpnovém mistrovství Evropy ohrožen není. Halový mistr světa ze Sopot si natrhl zadní stehenní sval při klubovém evropském poháru v Portugalsku a není vyloučeno, že nebude startovat na Zlaté tretře v úterý 17. června. Určitě nepoběží na Memoriálu Josefa Odložila příští pondělí v Praze.

Pavel Maslák
zdroj: isifa/EPA autor: Jan Warzawa

Maslák dobíhal dvoustovku na prvním místě v čase 20,63 sekundy a v prvním momentu to nevypadalo, že by se mu něco stalo. Jakmile se ale chtěl po doběhnutí znovu rozejít, ucítil bolest. "Takže se to muselo stát hned za cílem, když se uvolnil," uvedl jeho kouč Dalibor Kupka. Maslák z prvního většího zranění v kariéře velkou vědu nedělá. "Patří to ke kariéře, nestalo se nic vážného," řekl.

Klasický výpadek

Když si nohu nechal vyšetřit na ultrazvuku, lékaři objevili třícentimetrovou trhlinu ve svalu. To znamená absolutní klid minimálně na dva týdny, absolutní doléčení se obvykle pohybuje kolem měsíce. "Je to sval, který sroste. Je to klasický výpadek. Plno lidí to zažilo. Vím, co od toho očekávat," prohlásil Maslák.

Proto nechce dva týdny vůbec běhat, koncem tohoto týdne možná začne s lehkým posilováním. Zatím chodí na rehabilitace. "Chce to čas a postupně chodit na kontroly, aby se vidělo, jak se to léčí," uvedl. Za jak dlouho by se měl dostat zpátky do závodního tempa, neřeší. "Ani jsem se lékařů neptal," prohlásil třiadvacetiletý atlet.

"Je lepší být první na ME než čtvrtý na Diamantové lize"

Rozhodovat se bude podle aktuálního stavu svalu. Nyní všechen čas věnuje rehabilitaci - čekají ho lymfatické masáže a elektroléčba. "Nic jiného dělat nejde," řekl. Na návrat má dost času, ME v Curychu je až na začátku srpna. "Může se stát, že vyběhne až třeba dva týdny před tím," připustil Kupka. "Není důvod nic uspěchat. Je lepší být první na ME než čtvrtý na Diamantové lize," konstatoval.

I Maslák je ochoten obětovat první polovinu sezony. "Klidně vynechám všechny závody a začnu třeba dva týdny před Evropou. Hlavně abych věděl, že ten sval je v pořádku. Aby mi to zase neruplo," podotkl. Opatrný bude stále stejně. "Nic jsem nepodceňoval, dával jsem na sebe pozor předtím a budu dávat i dál. Nic víc, protože to bych se pak asi nemohl zlepšovat, kdybych si odpíral nějaké tréninky," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články