Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maslák zaběhl národní rekord, Masná skončila třetí

Dauhá – Halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák vytvořil na úvodním mítinku Diamantové ligy v Dauhá nový český rekord. Časem 44,79 sekundy překonal vlastní nejlepší výkon z loňského mistrovství světa v Moskvě o pět setin. Doběhl na třetím místě, stejně jako Lenka Masná na osmistovce. 

Sport
zdroj: ČT4

Čtvrtku vyhrál mistr světa z Moskvy a olympijský vítěz z Pekingu Američan Lashawn Merritt (44,44). Masláka ještě o dvě setiny porazil Júsuf Ahmed Masrahi ze Saúdské Arábie, český reprezentant získal za třetí místo do hodnocení seriálu jeden bod.

Maslák ohromil na březnovém HMS v Sopotech skvělým výkonem a také jeho tréninkové časy ze soustředění v Jihoafrické republice naznačovaly slibnou formu. Luguelína Santose z Dominikánské republiky, stříbrného olympijského medailistu a třetího muže z loňského MS, za sebou nechal o 15 setin.

V Dauhá vyrovnal své nejlepší umístění v Diamantové lize, třetí byl i loni ve Stockholmu a v Curychu. "Skvělé podmínky mi pomohly na prvních závodech sezony dosáhnout času, na který jsem nemyslel. Jsem příjemně překvapený. Prvních 200 metrů mohlo být i rychlejších, děkuji Masrahimu, který mě dobře vytáhl. Rezervy jsou ještě značné, v rychlosti, ve vyladění. Zdolal jsem medailistu z MS a OH Santose, to vždy potěší. Atmosféra výborná, začátek sezony téměř ideální," liboval si Maslák.

Třetí doběhla i Masná, která se ve finiši posunula před skupinu soupeřek a dosáhla času 2:00,20. Vítězná Keňanka Eunice Jepkoech Sumová i druhá Američanka Chanelle Priceová se dostaly pod hranici dvou minut. "Měla jsem trochu obavy, přece jen je to začátek sezony, teprve 30. dubna jsem se vrátila z Maroka. Šetřila jsem síly, schovala se v klubku běžkyň a závěr mi vyšel, tak brzy v roce jsem ještě tak rychle neběžela. Teď mě čeká ještě vyladění a hlavně zaměření na rychlost. Jsem víc než spokojená," řekla Masná.

Závod na 400 metrů překážek nečekaně vyhrála Kemi Adekoyaová z Bahrajnu, mistryně světa Zuzana Hejnová se teprve chystá k návratu na ovály po zlomenině zánártní kůstky. Ani původně přihlášená tyčkařka Jiřina Svobodová nakonec v Dauhá nestartovala.

V Kataru chyběla i dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, která chystá návrat na červnovém mítinku Diamantové ligy v Římě. Její disciplínu vyhrála Slovinka Martina Ratejová (65,48), Nikol Ogrodníková si vylepšila osobní rekord na 58,16 metru a skončila na osmém místě.

Velký souboj se odehrával ve výškařském sektoru, kde čtyři skokani překonali 237 cm. Výš se dostal už jen olympijský vítěz Ivan Uchov z Ruska, který zvítězil výkonem 241 cm. Pod širým nebem tak vysoko ještě neskočil, v hale má osobní rekord 242 cm z únorového mítinku v Praze.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články