Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

V Dauhá začne Diamantová liga se čtyřmi Čechy včetně Masláka

Dauhá - V katarském Dauhá se naplno rozjede atletická sezona, v níž se vrátí po mateřské dovolené dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková a v níž se bude po zlomenině nohy vracet mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Ale na úvodním mítinku Diamantové ligy to ještě nebude. Tam budou ve hře z českých atletů halový mistr světa na čtyřstovce Pavel Maslák, tyčkařka Jiřina Svobodová, osmistovkařka Lenka Masná a oštěpařka Nikol Ogrodníková. Přímý přenos sledujte od 18:00 na ČT sport a našem webu.

Maslák ohromil na HMS v Sopotech skvělým výkonem a také jeho tréninkové časy ze soustředění v Jihoafrické republice naznačují, že by letos opět mohl lámat rekordy. V Dauhá bude mít silnou konkurenci: poběží olympijský vítěz z Pekingu a úřadující mistr světa LaShawn Merritt či Luguelín Santos z Dominikánské republiky, stříbrný olympijský medailista a třetí muž z loňského MS v Moskvě. "Myslím, že jsem na tom lépe než loni, mám nakročeno na rychlé časy," řekl Maslák.

Mezi soupeřkami Svobodové bude i halová mistryně světa Yarisley Silvaová z Kuby, proti Masné nastoupí také někdejší mistryně světa a stříbrná žena z OH v Pekingu Janeth Jepkosgeiová. Ogrodníková bude házet proti Sunette Viljoenové z JAR, jejíž osobní rekord se blíží 70 metrům, či proti vicemistryni světa Kimberley Mickleové z Austrálie, která už letos atakovala 67 metrů.

Dvaatřicetiletá světová rekordmanka Špotáková letos vynechala tradiční soustředění v Jihoafrické republice a chystá návrat na mítinku Diamantové ligy v Římě, který se koná 5. června. V sezoně jejími soupeřkami nebudou Němka Christina Obergföllová ani Ruska Maria Abakumovová, které obě čekají potomka.

Vracet po zranění kolena se bude také oštěpařský mistr světa z Moskvy Vítězslav Veselý, poprvé by měl házet příští neděli v Šanghaji. "Nevypadá to špatně, noha mě nebolí, i když to pořád v tréninku trochu šetřím. Závod bude prvním opravdovým testem, jak jsem na tom," prohlásil po nedávném návratu z Afriky.

V Dauhá nebude největší hvězda světové atletiky jamajský sprinter Usain Bolt, který dává přednost tréninku a měl by přijet 17. června na Zlatou tretru do Ostravy. Na startu stovky ale bude jeho krajanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, která je také trojnásobnou mistryní světa z Moskvy. Kvůli bolavému lýtku bude chybět i světový rekordman a olympijský vítěz v běhu na 800 metrů David Rudisha, jenž vinou zranění kolena loni takřka nezávodil.

Tahákem prvního velkého mítinku sezony určitě bude výška: na startu se sejde devět mužů, kteří mají osobní rekord přes 232 centimetrů. Chybět nebude halový mistr světa Mutaz Issa Baršim z Kataru, který umí 240 cm. Stejnou výšku už letos skočil Kanaďan Derek Drouin, přihlášen je i olympijský vítěz Ivan Uchov z Ruska s osobním rekordem 242 cm.

Je nám líto, video expirovalo.
Maslák je na sezonu výborně připraven z Afriky
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články